Ny studie: Svensk snus ikke farlig for hjertet

Ikke farlig for hjertet, men ikke ufarlig for helsa. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix
Ikke farlig for hjertet, men ikke ufarlig for helsa. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny studie viser at den svenskproduserte snusen som selges i Norge, i motsetning til snus fra USA, ikke øker risiko for hjerte- og karsykdom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne i samlestudien Open Heart tror forskjellen mellom svensk og annen snus skyldes kvalitetskravene som stilles i produksjonen i Sverige, melder Dagbladet. De har samlet 25 studier av røykfri tobakk fra Nord-Amerika og Europa, som alle så på ulike typer snus og utvikling av hjerte- og karsykdommer.

Ifølge studien øker ikke snusen risiko for hjertesykdom eller slag, men det er fremdeles ikke risikofritt å snuse, mener eksperter. Det er funnet indikasjoner på at snusbruk kan øke risikoen for kreft i bukspyttkjertelen, spiserøret, magesekken og munnhulen, ifølge Kreftforeningen.

Seniorforsker Karl Erik Lund ved Folkehelseinstituttet (FHI) sier det kommer en egen, oppdatert norsk kunnskapsoppdatering på snus til høsten.

– Generelt overvurderes farene ved både snus og e-sigaretter i forhold til sigaretter, sier Lund.

Med den nye rapporten ønsker FHI å balansere to syn: At de vil at røykerne skal bruke det minst skadelige nikotinalternativet om de ikke klarer å slutte helt, og at de ikke ønsker å rekruttere nye personer til snusing og nikotinavhengighet.