Bare 0,6 prosent av fosterbarn blir adoptert

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 50 fosterbarn i Norge blir adoptert per år. Det er 0,6 prosent av barna under omsorg i barnevernet, viser en ny rapport fra Bufdir, som mener det er lite.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet at barn som har stabil oppvekstsituasjon får det bedre over tid. Derfor bør barnevernstjenestene se på muligheten for adopsjon i barnevernssaker oftere, sier direktør Mari Trommald i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) i en kommentar til tallene fra rapporten «Adopsjon som barnevernstiltak».

Rapporten er skrevet av Universitetet i Bergen på oppdrag for Bufdir.

Bedre på lang sikt

En gjennomgang av litteratur på området viser at adopsjon fører til bedre levevilkår for barna målt når de er voksne. Likevel er det svært få fosterbarn som adopteres i Norge, få saker fremmes for behandling i fylkesnemndene, og ytterst få barnevernsarbeidere har erfaring i å bruke adopsjon som barnevernstiltak.

– Barnevernstjenestene bør klargjøre raskere om adopsjon er et godt tiltak for barnet. Vi bruker adopsjon mye mindre enn i andre land. USA og England har seks ganger flere fosterbarnsadopsjoner enn Norge, sier Trommald.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Redd for brudd

Bufdir skal nå se på funnene og finne ut hvor skoen trykker, hvilke barrierer som gjør at barnevernstjenestene sjelden tar adopsjon mer i bruk. Noe av årsaken ligger trolig i frykten for å bryte bånd til de biologiske foreldrene. Mye tyder på at mange er åpne for mer bruk av adopsjon: I om lag en firedel av sakene samtykker foreldrene til adopsjon, og i nær en tredel av sakene samtykker fosterforeldrene til besøkskontakt.

I et representativt utvalg av befolkningen sier 64 prosent seg enig i at adopsjon er det riktige for barn som har sin primære tilknytning til sine fosterforeldre.