Overgrepsdømt far frikjent etter omstridt sak

Mannen i 40-årene er frikjent, men føler seg ikke helt renvasket. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
Mannen i 40-årene er frikjent, men føler seg ikke helt renvasket. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En mann i 40-årene er frifunnet etter å ha blitt dømt til ni års fengsel og til å betale erstatning på 350.000 kroner til sin egen datter for overgrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg føler jeg har vunnet, men livet blir ikke sånn som det var. Jeg er frikjent, men føler meg ikke helt renvasket, sier mannen i 40-årene til NRK.

Faren ble først dømt til ni års fengsel og 350.000 kroner i erstatning i Haugaland tingrett i april 2016, før han ble strafferettslig frikjent i Gulating lagmannsrett, men fremdeles dømt til å betale 250.000 kroner i erstatning til datteren. Denne dommen ble anket til Høyesterett, som opphevet erstatningsdommen fra lagmannsretten, slik at ble tingrettens erstatningsdom ble gjeldende.

Klarte ikke mer

Faren fra Nord-Rogaland anket erstatningsdommen til lagmannsretten igjen. I desember opplyste datterens bistandsadvokat, Elisabeth Rød, til NRK at hun trakk saken på klientens vegne.

– Kravet er trukket på grunn av at min klient og hennes familie ikke klarer påkjenningen med å gå gjennom en ny behandling av saken, sa Rød.

Etter at lagmannsretten er ferdig med all saksbehandlingen, er mannen frifunnet 25. januar, etter fem år.

Gransket BUP

Rød ønsker ikke kommentere frifinnelsesdommen fra lagmannsretten.

Mannen som er frifunnet, sier han vil rådføre seg med advokaten om hvorvidt han skal søke om erstatning fra staten og i spørsmål om samvær med barna, som han ikke har hatt kontakt med på lenge.

Han har hele tiden hevdet sin uskyld i saken, der barne- og ungdomspsykiatrien (BUP) i Haugesund har fått mye kritikk får måten jenta ble avhørt på. I etterkant av saken er BUP gransket.

Personvernpolicy