Regjeringen uenig med Stordalens visjon om nordisk skatteregime

Statssekretær Knut Jørgen Næsje (Frp) i Finansdepartementet er ikke helt med på notene til Petter Stordalen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Statssekretær Knut Jørgen Næsje (Frp) i Finansdepartementet er ikke helt med på notene til Petter Stordalen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen deler hotellinvestor Petter Stordalens bekymring for at internasjonale nettselskaper ikke betaler nok skatt til Norge, men avviser løsningene hans.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stordalen foreslo i forrige uke at de nordiske landene går sammen for mer omfattende skattlegging av store, utenlandske nettgiganter som ikke betaler særlig mye skatt i Norge, en praksis han mener truer både norske bransjer og velferdsstaten.

I Klassekampen sier statssekretær Jørgen Næsje (Frp) i Finansdepartementet at Stordalen har rett i at det er grunn til å være bekymret for selskap som i økende grad opererer i et land eller marked uten fysisk tilstedeværelse.

– Men denne bekymringen truer skattegrunnlag over hele verden. Derfor er det så viktig at det internasjonale samfunnet kommer fram til løsninger sammen, sier han og avviser dermed Stordalens idé om en nordisk løsning.

Statssekretæren påpeker at Norge og de andre nordiske landene jobber gjennom Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) for å få på plass et felles regelverk for blant annet de såkalt G20-landene, de 20 største økonomiene i verden.

– Stordalen har rett diagnose, men feil medisin. Norden er for lite til å løse problemet alene, sier administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter.