Støre: Høyre har tatt varig merke av Frps politikk

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Carl I. Hagens politikk «gjør comeback» dersom Erna Solbergs regjering tar av oljefondet for å kjøpe en ny fregatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et intervju med Aftenposten peker Støre på bruken av midler fra oljefondet utenom handlingsregelen som eksempel på hvordan han mener regjeringssamarbeidet har påvirket Høyre. Han mener partiet har abdisert som ansvarlig styringsparti og «tatt varig merke av samarbeidet med Frp».

Regjeringen åpner i den nye Granavolden-plattformen for å finansiere en ny fregatt – en erstatning for den forliste fregatten KNM Helge Ingstad – og regjeringskvartalet direkte fra oljefondet. Slike kjøp vil dermed ikke regnes inn under handlingsregelen. Tidligere sentralbanksjef Svein Gjedrem er blant dem som mener regjeringen bryter budsjettreglene når de vil ta 19 milliarder fra oljeformuen til regjeringskvartalet og ny fregatt.

– Historien om denne regjeringens oljepengebruk viser Frps innflytelse på Høyre. Nå tar de et nytt steg videre som Carl I. Hagen ville ha nikket til, sier Støre.

– Husk at Hagen sa at vi kan kjøpe politibiler, sykehus, og militærutstyr for oljepenger i utlandet utenfor det vanlige budsjettet. Noen økonomer måtte forklare ham at noen skulle vedlikeholde politibilene og betjene sykehusene, sier Støre.