Nå kommer aktors påstand i Valdres-saken

Den tiltalte moren (i midten) sammen med forsvarerne Ann-Turid Bugge og Aasmund O. Sandland på første dag av lagmannsrettens behandling av ankesaken.
Den tiltalte moren (i midten) sammen med forsvarerne Ann-Turid Bugge og Aasmund O. Sandland på første dag av lagmannsrettens behandling av ankesaken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Valdres-saken gikk for tingretten, ba aktor om fire års fengsel for den tiltalte moren til avdøde Angelica (13). Mandag holder han prosedyre i ankesaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ankebehandlingen i Eidsivating lagmannsrett på Hamar går inn i sin tredje og siste uke.

Saken avsluttes med prosedyre fra forsvarerne Aasmund O. Sandland og Ann-Turid Bugge tirsdag, etter at aktor, førstestatsadvokat Arne Ingvald Dymbe, og Marianne Stein, bistandsadvokat for jentas far, har hatt ordet mandag.

Da saken ble behandlet i tingretten – noe som skjedde i to omganger i 2017 og 2018 – brøt moren ut i kraftig gråt da aktor leste opp tiltalen der det beskrives hva hun skal ha utsatt datteren for. Hun måtte også hentes av ambulanse to ganger på grunn av svært lavt blodsukkernivå.

Moren i Valdres-saken: – Jeg vet at jeg ringte 113 med en gang

Har forklart seg

Denne gangen har moren forklart seg for retten, blant annet om tiden fra hun og datteren flyttet til Beitostølen i Valdres høsten 2015, til jenta ble funnet død nyttårsaften samme år. 47-åringen fortalte at hun diskuterte flyttingen med både fastlege, familie og venner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Politiets teknikere ved hytta der en 13 år gammel jente ble funnet død på Beitostølen nyttårsaften 2015. Saken ble først kjent i mediene søndag 3. januar 2016. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Politiets teknikere ved hytta der en 13 år gammel jente ble funnet død på Beitostølen nyttårsaften 2015. Saken ble først kjent i mediene søndag 3. januar 2016. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Det eneste som så ut til å virke, var oppholdene på hytta på Beitostølen. Der følte hun seg trygg, spiste og la på seg, sa moren.

I retten har hun forklart at hun ikke kjente til at datteren, som led av anoreksi, var i livsfare, og hevdet at datteren tvert imot hadde god allmenntilstand under oppholdet.

Hun ble samtidig konfrontert med at datteren nærmest fikk halvert vekten fra august 2015 til jenta ble funnet død rundt fem måneder senere – fra 41,2 kilo til 21,7 kilo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Valdres-saken:

* Angelica Heggelund (13) ble funnet død i en hytte på Beitostølen i Valdres nyttårsaften 2015. Obduksjonen viste at hun døde av avmagring – eventuelt i kombinasjon med nedkjøling.

* Jentas 47 år gamle mor ble tiltalt for grov mishandling. Saken kom opp for Valdres tingrett 24. april 2017, og retten ble satt i tinghuset på Gjøvik. Seks uker var satt av til saken, men den ble avbrutt og utsatt da moren ble hentet i ambulanse dagen etter at den startet.

* Rettsoppnevnte sakkyndige har slått fast at kvinnen er strafferettslig tilregnelig.

* 26. februar 2018 startet den nye rettsbehandlingen i Gjøvik tinghus. 4. april holdt aktor sin prosedyre og la ned påstand om en fengselsstraff på fire års fengsel, hvorav ett år betinget med en prøvetid på to år. Saken ble avsluttet med forsvarernes prosedyre 5. april, og de ba om full frifinnelse.

* 15. mai 2018 ble kvinnen dømt til tre års fengsel. Dommen ble anket.

* Tirsdag 15. januar startet ankesaken i Eidsivating lagmannsrett på Hamar. Den avsluttes med prosedyrer fra aktor, bistandsadvokat og forsvarere mandag og tirsdag.

* Fylkesmennene i Oslo og Akershus og i Oppland mener barnevernet i både Bærum og Øystre Slidre har begått lovbrudd i behandlingen av 13-åringen.

* Dødsfallet utløste gransking av tre skoler hvor jenta hadde vært elev. Rapporten konkluderte med at skolene hadde gjort mye for 13-åringen, men de fikk likevel kritikk for at prosedyreregler ikke var fulgt.

* Saken er også omtalt som Lommedalen-saken fordi jenta og moren bodde i Lommedalen i Bærum før de flyttet til hytta i Valdres.

Kilde: NTB

Avmagret

Angelica Heggelund (13) ble funnet død på hytta 31. desember 2015. Obduksjonen viste at hun døde av avmagring – eventuelt i kombinasjon med nedkjøling. Moren er tiltalt for grov mishandling.

I Valdres tingrett – for anledningen satt på Gjøvik – ba aktor om at moren måtte dømmes til fire års fengsel – hvorav ett år betinget. Retten dømte henne til fengsel i tre år. Hun har ikke erkjent straffskyld.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinnens forsvarere har hele tiden hevdet at hun aldri skulle ha vært tiltalt i saken.

– Anoreksi dreper. Vi har ikke sett spor av straffesaker der anorektikere er døde. Ikke i Norge, ikke i Europa, ikke i andre land vi kan sammenligne oss med. Sånn sett er denne saken unik, sa forsvarer Aasmund O. Sandland innledningsvis i lagmannsretten.

Les også: Forsvarer i Valdres-saken: – Anoreksi dreper