Fjerdeklassinger med klar oppfordring til Erna: Ta plastproblemet på alvor

Hør elevene lese opp brevet i videoen over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis Asker kommune og statsministeren gjør noe med dette, betyr det at vi er miljøhelter?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Elever ved Bondi skole i Asker i Akershus har skrevet et brev til statsministeren og ordføreren i Asker hvor de oppfordrer politikerne til å gjøre noe med utslipp av plast og mikroplast i havet.

«Visste du at mange produkter inneholder mikro- og nanoplast og at det hvert minutt slippes ut 15 tonn plast i havet? Det tilsvarer 7,5 Tesla hvert minutt», skriver elevene til topp-politikerne.

De er bekymret over all mikroplasten som havner i havet, for siden å ende opp i maten vår og i oss mennesker. I brevet ber de statsminister Erna Solberg og ordfører i Asker, Lene Conradi, om å ta grep.

Hør hele brevet lest opp av elever fra Bondi skole i videoen øverst i artikkelen.

Kartlegging: Lite mikroplast i norsk drikkevann

– Det gjorde dem stolte

Tidligere i januar fikk elevene svar fra statsminister Erna Solberg.

– Elevene synes det var flott å få svar fra statsministeren. Særlig det siste hun skrev, at regjeringen har bestemt seg for å utrede og forby unødig plast i engangsartikler. Det gjorde dem stolte, forteller Birte Kristin Falk til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun er lærer for elevene som står bak brevet. I hele høst har de jobbet med FNs bærekraftmål, med særlig fokus på plast i havet. Elevene har sett på hva såper, kremer, vaskemidler og andre ting vi har i huset inneholder av mikroplast.

Se hele svaret fra Erna Solberg under.

Dette svarte statsminister Erna Solberg til 4. trinn på Bondi skole.
Dette svarte statsminister Erna Solberg til 4. trinn på Bondi skole.

Svarbrevet fra Erna Solberg nevner ikke mikroplast med ett ord, selv om det var hovedtematikken elevene utfordret henne på. Falk sier det likevel betyr mye for barna at de får svar, og at politikere tar brevet deres på alvor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En av elevene spurte meg «Hvis Asker kommune og statsministeren gjør noe med dette, betyr det at vi er miljøhelter?». Uansett om de får respons eller ikke, så er de miljøhelter fordi de bryr seg. Jeg tror det er viktig for elevenes engasjement at politikerne tar dem på alvor, og de får signaler om at dette faktisk er en viktig sak, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Regjeringen utreder forbud mot engangsplast

Asker kommune tar elevene på alvor

Ordføreren i Asker har skrevet et langt svarbrev til elevene. Sist mandag var hun på besøk på skolen for å høre mer om barnas engasjement.

– Det er veldig hyggelig når barn engasjerer seg så mye at de tar seg bryet med å kontakte kommunen på den måten. Engasjerte barn tar jeg selvfølgelig på alvor. Istedenfor å bare skrive et svar, dro jeg og besøkte dem. De viste fram alt de hadde jobbet med under bærekraft-prosjektet. Det var imponerende, sier ordfører i Asker, Lene Conradi (H), til ABC Nyheter.

Asker kommune skal slå seg sammen med Hurum og Røyken fra 1. januar 2020. I forbindelse med kommunesammenslåingen jobber de lokale myndighetene med å lage et rammeverk for den nye kommunen. De har bedt innbyggerne om å komme med innspill.

– Jeg opplever at elevene tar den utfordringen på strak arm. De har gjort systematiske undersøkelser, snakket med folk på gata, med foreldre og familie, og avdekket at vi har mye å gå på. Elevene har hatt en positiv tilnærming og spurt «hva kan vi gjøre?», sier Conradi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skremmende: – Fant mikroplast i 83 prosent av prøvene fra drikkevannet

Oppfordret lokal Rema 1000 til å ta grep

Ordfører Lene Conradi (H) i Asker kommune. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Ordfører Lene Conradi (H) i Asker kommune. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Gjennom sine undersøkelser oppdaget elevene blant annet at vi fremdeles har stort forbedringspotensiale innen resirkulering. Ting som telys og kaffekapsler, som er laget av aluminium, kastes i restavfall istedenfor å resirkuleres.

– Elevene hadde begynt å forske på hvilke tiltak vi kan innføre for å gjøre det lettere for innbyggerne å resirkulere. Det skal vi som kommune ta på alvor. De har blant annet kontaktet Rema 1000 i nærområdet. Sammen etablerer de en innsamlingsstasjon som tar imot brukte kaffekapsler. Det ønsker vi å videreføre til andre steder, sier ordføreren.

Conradi blir optimistisk for fremtiden når hun møter barn og unge som engasjerer seg for klima og miljø på den måten.

– Jeg tror det er kjempeviktig at barn og unge som henvender seg til politikerne og kommunen blir tatt på alvor. Det vi gjør, er for våre barn og unge. Vi skal rigge oss til for fremtiden i en ny kommune. Det er viktig for oss at barna er med på reisen.

Les mer:

Greenpeace fant mikroplast i Antarktis

Flaskevannet inneholder mikroplast

Plastforsøpling kan gi økt global oppvarming

Hva skjer med plast som kastes eller resirkuleres?

Tragisk syn på Svalbard: Isbjørnunger spiser plast