Ap-representant ber ansvarlige bak spionrekruttering i Russland rydde opp

Et norsk betongfirma med fabrikk i Murmansk hevder de har blitt forsøkt vervet som spioner av norsk etterretning. Nå har de varslet søksmål mot staten for tapte inntekter. To av de ansatte er blitt utvist fra Russland.
Et norsk betongfirma med fabrikk i Murmansk hevder de har blitt forsøkt vervet som spioner av norsk etterretning. Nå har de varslet søksmål mot staten for tapte inntekter. To av de ansatte er blitt utvist fra Russland. Foto: Jan-morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterretningstjenestens jakt på informanter er skadelig, og noen må rydde opp, mener stortingsrepresentant Runar Sjåstad (Ap).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

NRK har denne uka fortalt om ansatte ved Ølen Betongs avdeling i Russland som skal ha blitt forsøkt rekruttert av norsk etterretning, og derfor blitt utvist fra Russland.

– Jeg synes de som har ansvaret, bør tenke seg om. De bør rydde opp, og de bør se om de kan jobbe på en annen måte, sier Sjåstad til NRK.

– Jeg tror vi alle er innforstått med at samtlige nasjoner driver en form for etterretning, legger han til, men stiller spørsmål ved miljøene man rekrutterer i.

Ifølge kanalen skal norsk etterretning i flere år ha forsøkt å rekruttere norske ansatte ved Ølen Betongs fabrikk i Murmansk. To av bedriftens ansatte har de siste årene blitt pågrepet av russisk etterretning og kastet ut av landet.

Advokatfirmaet Schjødt har sendt varsel om søksmål til staten på vegne av Ølen Betong med et krav som kan komme opp i flere hundre millioner kroner. Søksmålsvarselet er rettet mot både Justis- og beredskapsdepartementet og Forsvarsdepartementet. Sistnevnte bekrefter at de har hatt et møte med administrerende direktør Atle Berge, men ønsker ikke å kommentere innholdet. Heller ikke Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ønsker å kommentere påstandene.

Medier: Mistenkt russisk spion jobbet ved USAs ambassade i Moskva

– De forsøkte å verve eller kontakte oss ved rundt ti forskjellige anledninger, sa Berge til NRK fredag. Han må nå drive Murmansk-avdelingen fra Norge fordi han er utestengt fra Russland i ti år.