Torpedoene fra KNM Helge Ingstad detonert

Dykkere fra Sjøforsvarets minedykkerkommando har fjernet alle torpedoene fra den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad. Foto: Bendik Skogli / Forsvaret / NTB scanpix
Dykkere fra Sjøforsvarets minedykkerkommando har fjernet alle torpedoene fra den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad. Foto: Bendik Skogli / Forsvaret / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjøforsvarets minedykkerkommando har fjernet alle torpedoene fra den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad og detonert dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Halvparten av torpedoene ble detonert i Hjeltefjorden torsdag ettermiddag, opplyste Forsvaret fredag formiddag. Samme kveld opplyste Forsvaret at de resterende torpedoene også var detonert.

– Minedykkerkommandoen fikk fredag ettermiddag detonert de resterende torpedoene tilhørende fregatten KNM Helge Ingstad. Med det er alle torpedoene detonert og uskadeliggjort, heter det i en pressemelding.

– De sjøvannsaktiverte batteriene i torpedoene kan reagere i kontakt med luft og forårsake brann og helseskadelig røyk. Derfor ønsker vi å være føre var. Selve eksplosivene anser vi som stabile, sier sjefen for Minedykkerkommandoen (MDK), orlogskaptein Bengt Berdal.

Øvrig ammunisjon som fortsatt er om bord i KNM Helge Ingstad, skal også ut av fregatten. Ifølge Forsvaret gjøres det fortløpende vurderinger av hva som kan og bør hentes ut før hevingen, og hva som kan vente til fregatten er transportert til Haakonsvern.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fregatten ligger under vann i fjæra i Øygarden i Hordaland etter kollisjonen med tankskipet Sola TS natt til 8. november i fjor. Torpedoene har ligget lenge under vann, og batteriene er skadd.

– Det er knyttet usikkerhet og risiko til håndtering av skadd ammunisjon. Ut fra grundige faglige vurderinger av tilstand og alternativer ble det besluttet å detonere torpedoene, sier Berdal.