Åpen for alle - alltid

Mann erklært uskyldig i drap, satt ett år i fengsel

Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Drapstiltalen mot en 49 år gammel fra Bergen er frafalt. Han er erklært uskyldig, men har sittet ett år i fengsel og får nå erstatning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag ble det kjent at Riksadvokaten frafalt tiltalen mot mannen for å ha drept sin kone i april 2017. Det var mer sannsynlig at hun døde en naturlig død enn politiets teori om kvelning, ifølge to uavhengige medisinske rapporter, skriver Bergensavisen.

Mens politiet etterforsket saken satt mannen elleve måneder og 20 dager i varetekt før han ble løslatt rett før rettssaken ble avlyst i mai i fjor.

Førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen har beklaget belastningen dette har medført for 49-åringen og hans familie.

Satsen for å sitte uskyldig i varetekt er om lag 1.500 kroner de to første døgnene, deretter 400 kroner døgnet pluss en hundrelapp ekstra for hvert døgn på isolat. I tillegg kan også uskyldige få tilleggserstatning hvis man kan dokumentere økonomisk tap.

Avisa skriver at mannen dermed neppe kan regne med mer enn noen hundre tusen i erstatning. En mann som satt i varetekt i 14 måneder for medvirkning til et drap på Minde, ble i 2015 tilkjent 200.000 kroner i erstatning etter å ha blitt frikjent.

I 2017 behandlet Statens sivilrettsforvaltning 905 saker om uberettiget straffeforfølging. Det ble til sammen betalt ut 31,7 millioner kroner, noe som tilsvarer en utbetaling på 34.000 kroner per person.