Kunstig intelligens avslørte mer Lånekassen-juks

Kun studenter som ikke bor sammen med foreldrene sine, kan få omgjøring av lån til stipend. Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB scanpix
Kun studenter som ikke bor sammen med foreldrene sine, kan få omgjøring av lån til stipend. Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lånekassen har for første gang brukt kunstig intelligens for å velge ut studenter til bokontroll. Det ga dobbelt så mange avsløringer av juks.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bokontrollen gjøres blant studenter som oppgir at de bor borte, ettersom det kun er studenter som ikke bor sammen med foreldrene sine, som kan få omgjøring av lån til stipend.

Lånekassens bokontroll i 2018 omfattet 25.000 studenter. 15.000 ble plukket ut ved kunstig intelligens (maskinlæring), mens 10.000 ble plukket ut ved tilfeldig utvalg (kontrollgruppe). Resultatene viser at kunstig intelligens gjør det lettere å finne de som ikke er reelle borteboere, opplyser Lånekassen.

– 5,5 prosent i kontrollgruppa og 11,6 prosent i maskinlæringsgruppa besto ikke bokontrollen. Det viser at maskinlærings-utplukket har vært dobbelt så effektivt som det tilfeldige utvalget til å finne studenter som har gitt oss uriktige opplysninger om bosted, sier administrerende direktør Nina Schanke Funnemark i Lånekassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun trekker fram at denne metoden basert på kunnskap fra tidligere kontroller gjør at Lånekassen kan la være å kontrollere dem som med svært stor sannsynlighet er reelle borteboere.

– Dermed må færre studenter ta seg bryet med å sende inn dokumentasjon, noe som også betyr mindre saksbehandling hos oss, sier direktøren.

Snart er det tid for ny bokontroll. Også denne gangen vil det bli brukt kunstig intelligens.