Tiltalte i Norges største overgrepssak: – Jeg var en ganske jævlig person

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bak skjermene skydde den tiltalte i norgeshistoriens største overgrepssak ingen midler for å få seksuell kontakt med ofrene – flere hundre unge gutter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når jeg ser tilbake på meg selv og den jeg var da, så ser jeg en ekstremt manipulerende person. Jeg brukte alt av virkemidler for å oppnå det jeg ønsket. Jeg var en ganske jævlig person, sa den 26 år gamle mannen da han forklarte seg for Nedre Romerike tingrett tirsdag ettermiddag.

Han er tiltalt i det som blir omtalt som norgeshistoriens største overgrepssak, som omfatter nærmere 500 fornærmede. Alle var unge gutter, noen helt ned i tiårsalderen. Flesteparten av dem ble lurt, truet og presset til å filme seksuelle handlinger og sende opptakene til tiltalte gjennom forskjellige chattekanaler.

Guttene trodde de chattet med jevnaldrende «Sandra» og «Henriette», tiltaltes falske profiler på nettet. Selv om de ønsket å avbryte den seksuelle kontakten, fortsatte mange å sende intime og seksualiserte filmer og bilder fordi tiltalte truet med å legge ut det han allerede hadde fått.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg var fullstendig vært blottet for empati, sa tiltalte i sin forklaring.

Den tidligere fotballdommeren erkjente så å si alle de faktiske forholdene i den 81 sider lange tiltalen mot seg. Riktignok nekter han straffskyld på enkelte punkter, men det henger sammen med at han ikke husker forholdet eller er i tvil om det er ført under riktig paragraf i straffeloven.

Lurte, lokket og truet

– Modus har vært å lure, forlede og opprette et tillitsforhold ved å utgi seg som «Sandra». Når forholdet har gått skeis, har de fornærmede blitt truet til å sende bilder og videoer, sa statsadvokat Per Egil Volledal da han holdt aktoratets innledningsforedrag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det enorme omfanget avspeiler seg blant annet i det digitale materialet som er hentet ut av tiltaltes mobiltelefoner og datautstyr: Rundt 1 million chattemeldinger og flere hundre tusen bilder og filmer, blant dem rundt 16.500 filmer av seksuelle handlinger som tiltalte har fått tilsendt og lagret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dere vil bli kjent med en mann som har levd to ulike liv; et bak skjermene og et i den virkelige verden. Han har vært velfungerende i alle andre sammenhenger enn den som beskrives i tiltalebeslutningen, sa forsvareren, advokat Gunhild Lærum, da hun ga retten sine merknader til aktoratets innledningsforedrag.

Tiltalte hevder det hele begynte relativt uskyldig da han først gikk på nettet med profilen Sandra, men at det seksuelle innholdet og hans pågåenhet eskalerte raskt. På det meste holdt han chattingen gående med 30–40 gutter samtidig – noe som tidvis opptok nær sagt all hans tid utenfor jobb.

Vil ha forvaringsdom

– Jeg kom inn i en avhengighetsspiral som roterte stadig raskere. Hvis ikke politiet hadde pågrepet meg, hadde jeg ikke kommet meg ut av det. Jeg trengte hjelp, sa tiltalte.

Aktor har varslet påstand om at 26-åringen dømmes til forvaringsstraff når saken skal tas opp til doms om åtte måneder. Retten kan idømme forvaring når faren for gjentakelse av ny, alvorlig kriminalitet er så stor at samfunnet ikke får tilstrekkelig beskyttelse selv etter en lang, ordinær fengselsstraff.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sittende rett overfor to rettspsykiatrisk sakkyndige i rettssalen ga 26-åringen flere eksempler på hvordan han tilsynelatende har innsett at det han gjorde var galt, at han har påført mange mennesker lidelse og at han etter endt soning ønsker å leve et normalt liv som alle andre. Tiltalte avviste at han er pedofil, men ga de sakkyndige rett i at han hadde en seksuell interesse for unge gutter i perioden tiltalen omfatter.

– Jeg ønsker å være ydmyk og stå til ansvar for det jeg har gjort. De handlingene må møtes med avsky fra samfunnet. Den angeren og skyldfølelsen jeg sitter med, er så sterk at den nesten ikke er til å bære, sa 26-åringen.