Flere hundre evakueres i Lofoten på grunn av skredfare

VIDEO: Kraftige snøbyger i nord har ført til rød faregrad på snøskredvarselet. I Lofoten lammes infrastrukturen av enorme mengder med snø.

Enorme snømengder og stor snøskredfare har skapt kaos i Lofoten. Flere hundre beboere evakueres i Skjelfjord og Ramberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sent mandag kveld opplyser politiet at beboere på øst- og vestsiden av Skjelfjord evakueres.

– Det er utfordrende å gjennomføre evakueringen i området fordi det er store snømengder og skredfare langs veien, skriver politiet i Nordland i en pressemelding.

Det har gått et skred som stenger veien i området. Noen skal derfor trolig evakueres med båt.

Det gikk flere snøskred vest i Lofoten i løpet av mandagen. Ingen har blitt skadd, men faren for flere skred er stor.

I Flakstad kommune i Lofoten var skolene stengt mandag som følge av de enorme snømengdene. Mandag ettermiddag dro kystvaktskipet KV Heimdal til Flakstad kommune for å bistå med evakuering av innbyggere, skriver Lofotposten.

Totalt skal rundt 100 personer fra Skjelfjord og 100 fra Ramberg evakueres.

Kystvakten bistår

– Vi vurderer om de skal fraktes ut med bil, eller om det er tryggere å ta dem ut med båt. KV Heimdal kommer til Skjelfjord for å bidra om det blir nødvendig, sier rådmann Erling Sandnes til Lofotposten.

Et SeaKing redningshelikopter har sendt to politibetjenter til området.

I Vestvågøy kommune er det satt krisestab, og beboere i Ballstad har blitt evakuert. En redningsskøyte har hentet beboere på Ballstadlandet.

Politiet ber alle folk i Lofoten om å unngå skredutsatte områder.

– Dersom man ikke må ut, anbefaler politiet at man holder seg innendørs inntil skredfaren er avklart og veiene brøytet, lyder oppfordringen fra Nordland politidistrikt.

Hovedveien gjennom Lofoten, E10, er stengt fra Nappstraumen og vestover. Snøskredvarslingstjenesten varsom.no betegner snøskredfaren i Lofoten som betydelig både mandag og tirsdag.

Les også: Enorme snømengder skaper trøbbel: Har falt opptil to meter snø

(Saken fortsetter under)

Enorme snømengder og stor snøskredfare har skapt kaos i Lofoten. Inngangsdøren hjemme hos Stein Ivar Andersen var umulig å få opp på grunn av på grunn av snømengdene, så da ble vinduene tatt i bruk av familien. Fra v. Oda Mathilde og Tobias Johan har kommet seg ut i snøen. Foto: Stein Ivar Andersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Enorme snømengder og stor snøskredfare har skapt kaos i Lofoten. Inngangsdøren hjemme hos Stein Ivar Andersen var umulig å få opp på grunn av på grunn av snømengdene, så da ble vinduene tatt i bruk av familien. Fra v. Oda Mathilde og Tobias Johan har kommet seg ut i snøen. Foto: Stein Ivar Andersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Særdeles farlig

I ettermiddag fikk fylkesmann Tom Cato Karlsen i Nordland en orientering om saken og han oppsummerer det slik:

– En særdeles farlig situasjon, sier han til NRK.

Han opplyser at to geologer ankommer området mandag kveld. De to vil vurdere når de evakuerte kan flytte hjem igjen. Stabssjef Bent Are Eilertsen ved politiet i Nordland sier at de vurderer situasjonen som «veldig alvorlig».

– Det går mye ras over hele Lofoten. Det har vært en tøff dag. Det er vanskelig å få evakuert ut av fjorder, og vi må også ta hensyn til mannskapene. Vår prioritet nå er å få folk i sikkerhet, sier Eilertsen.

Meteorologisk institutt opplyste mandag formiddag at det hadde blitt satt ny snørekord i Flakstad i Lofoten. På et døgn var snømengden da økt med 65 centimeter til totalt 130 centimeter. Meteorologene har imidlertid kun målinger tilbake til 2007.

Søk og se detaljert værinformasjon for ditt område

Personvernpolicy