Tidligere kollega av Jensen: –  Han var nok optimistisk, men så kom dødsstøtet

Se video: Eirik Jensen: – Har veldig liten tro på rettssystemet.

Eirik Jensens tidligere sjef og støttespiller sier han er skuffet over at fagdommerne satt til side juryens kjennelse i Jensen-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele straffesaken mot Eirik Jensen skal behandles på nytt med nye dommere som følge av at fagdommerne har satt juryens kjennelse til side.

Juryen mener Jensen ikke medvirket til innførsel av store mengder hasj, men har kjent ham skyldig i grov korrupsjon.

Fagdommerne mener imidlertid at Jensen utvilsomt er skyldig i narkotikasmugling.

– Jeg ble skuffet da de satt kjennelsen til side. Nå er vi tilbake til start. Jeg kan bare tenke meg hvordan Eirik har det. Det må være helt forferdelig, sier Jensens tidligere sjef og støttespiller, Øyvind Nordgaren, til ABC Nyheter.

Les også: Jensen: – De spytter på juryen

– Så kom dødsstøtet

Den pensjonerte politisjefen har vitnet både i tingretten og lagmannsretten. Han har hele tiden sagt at det er helt utenkelig at Eirik Jensen skulle vært skyldig i det han er tiltalt for.

Ragna Lise Vikre og samboeren Eirik Jensen etter at juryen og fagdommerne i Borgarting lagmannsrett kom med sine kjennelser mot eks-politimannen mandag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Ragna Lise Vikre og samboeren Eirik Jensen etter at juryen og fagdommerne i Borgarting lagmannsrett kom med sine kjennelser mot eks-politimannen mandag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Jeg snakket med Eirik etter at jeg vitnet under ankesaken. Han var da ved godt mot fordi han følte at de hadde fått frem flere viktige poeng, sier Nordgaren.

– Hvordan tror du han har det nå?

– Han er nok så langt nede som man kan komme. Han var nok litt optimistisk etter juryens kjennelse, men så kom fagdommerne med dødsstøtet, sier han.

Nordgaren forteller at det har vært en belastning for ham selv og flere tidligere kollegaer av Jensen å følge saken.

– Hele saken har vært lang og tung. Akkurat nå er det ekstra tøft, sier han.

Les også: Tidligere lagdommer: – Dette skulle aldri ha vært en jurysak

– Jeg er så sint

På vei ut fra rettssalen var Jensens samboer Ragna Lise Vikre tydelig frustrert over fagdommernes beslutning.

– Det er en tragedie. En stor sorg. Jeg er så sint, sier hun til TV 2.

Også John Malden, kamerat og tidligere kollega av Jensen, var skuffet.

– Jeg er forferdelig skuffet og er lei meg på Jensen sine vegne. Først får man en kjennelse fra juryen som man muligens kunne leve med, så kommer dette her, sier Malden til ABC Nyheter.

Les også: Dette skjer videre i Jensen-saken

(Saken fortsetter under bildet)

John Malden, tidligere kollega av Eirik Jensen, er skuffet over rettens beslutning om å sette til side juryens kjennelse. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
John Malden, tidligere kollega av Eirik Jensen, er skuffet over rettens beslutning om å sette til side juryens kjennelse. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Malden påpeker at det ikke er vanlig at fagdommerne setter til side juryens avgjørelse.

– Det er veldig tydelig at dommerne har bestemt seg for at den mannen, altså Jensen, er skyldig. Det styrker ikke min tanke om det norske rettsvesen.

– Hva tenker du om rettsvesenet etter dette?

– Jeg tenker at det har sunket ned til et lavmål. Det har jeg tenkt lenge. Det virker som det er stolthet, prestisje og litt stygt sagt «gutteklubben grei» som er ute og går.

– Jeg tror ikke de skjønner hva slags situasjon de setter et annet menneske i. Det å gå rundt i flere måneder i det uvisse er kanskje verre straff enn å bli putta inn.

SE VIDEO: Her leser juryformannen opp kjennelsen mot Eirik Jensen

– Underlig seanse

Jensen-saken var den siste saken i norsk rettsvesen med jury, etter at ordningen ble vedtatt avskaffet.

– Det har vært en underlig seanse, når man har brukt så lang tid på at lagretten skal treffe en avgjørelse. Juryen har hatt en samvittighetsfull drøftelse, dag etter dag, i samsvar med hva de ble rettsbelært om og bedt om å gjøre. Så kommer de tilbake, gjør jobben sin, og så får beskjed om «sorry, men den jobben dere har gjort var helt unødvendig, fordi vi mener noe annet», sier Jensens forsvarer advokat John Christian Elden.

Han sier at hans klient er skuffet.

– Det er klart han er svært skuffet over avgjørelsen fra fagdommerne, det hadde han ikke sett komme. Særlig ut fra rettsbelæringen, som i stor grad var enig med ham i hva som ikke var ført som beviser i saken, sier han.

Personvernpolicy