Fagdommerne setter til side juryens kjennelse

SE VIDEO:  Her leser juryformannen opp kjennelsen mot Eirik Jensen.

Fagdommerne i Borgarting lagmannsrett avviser juryens kjennelse i Eirik Jensen-saken. Juryen frikjente Jensen for medvirkning til hasjinnførsel, men ble kjent skyldig i grov korrupsjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele straffesaken mot Eirik Jensen skal behandles på nytt med nye dommere som følge av at fagdommerne har satt juryens kjennelse til side.

– Dommerne mener Jensen utvilsomt er skyldig etter tiltalens post 1, sa lagdommer Kristel Heyerdahl før hun satte juryens frifinnende kjennelse på dette punktet til side.

Dommerne har dessuten kommet til at de to tiltalepunktene henger så tett sammen at de må vurderes sammen.

En fortumlet Jensen fikk spørsmål om han forsto fagdommernes beslutning.

– Egentlig ikke, men ja, svarte han.

– Spytter på juryen

Kort tid etter at retten var hevet var det en tydelig skuffet Jensen som møtte pressen.

Eirik Jensen og samboeren Ragna Lise Vikre forlater retten etter at juryen og fagdommerne i Borgarting lagmannsrett kom med sine kjennelser mot eks-politimannen mandag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Eirik Jensen og samboeren Ragna Lise Vikre forlater retten etter at juryen og fagdommerne i Borgarting lagmannsrett kom med sine kjennelser mot eks-politimannen mandag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Det skulle jo gås en runde på korrupsjonsbiten i morgen, men det fikk vi jo ikke anledning til. Jeg syntes det egentlig på en måte er å, for å si det på enkelt norsk, spytte på juryen, det lagmannsretten nå har gjort, uttalte en resignert og skuffet Eirik Jensen til pressen etter at fagdommerne i Borgarting lagmannsrett hadde satt juryens kjennelse til side.

På spørsmål om dette var det verste resultatet for Jensen, svarte han kort:

– Ja, selvfølgelig.

Han utdypet:

– Jeg har veldig liten tro på rettssystemet. Prinsippet er at du skal dømmes av likemenn, dine egne. De gjorde det samvittighetsfullt. Det har du sett på tidsbruken. At det blir en tilsidesettelse er helt uforståelig for meg, med det prinsippet i bunnen. Da er det klart at jeg reagerer.

Les også: Støre fortalte om sin største bekymring for norsk arbeidsliv

Elden: – Svært overraskende

Svært overraskende, veldig spesielt og en lite verdig sorti av juryordningen, sier Jensens forsvarer, advokat John Chr. Elden.

– Det er svært overraskende at fagdommerne ikke kan godta juryen som har sittet i seks dager og vurdert dette grundig. Det var Eldens umiddelbare kommentar etter at juryens kjennelse om at Jensen er uskyldig i medvirkning til import av hasj ble satt til side av fagdommerne i Borgarting lagmannsrett mandag.

(Saken fortsetter under bildet)

Advokat John Christian Elden uttaler seg til pressen etter at fagdommerne i Borgarting lagmannsrett setter til side juryens kjennelse i Jensen-saken. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Advokat John Christian Elden uttaler seg til pressen etter at fagdommerne i Borgarting lagmannsrett setter til side juryens kjennelse i Jensen-saken. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Elden bekrefter at Jensen anker beslutningen om å sette juryens kjennelse til side

– Dette er en lite verdi sorti av juryordningen. Det finnes ingen fellende bevis, og da har fagdommerne basert dette på en helhetsvurdering, fortsatte Elden.

– Misbruker loven

UiO-professor Alf Petter Høgberg ved institutt for offentlig rett mener fagdommerne ble satt i en «kattepine» av juryen. Å frifinne Jensen for medvirkning til narkotikainnførsel ville gjort det vanskeligere å treffe rett straffenivå for korrupsjonsspørsmålet.

– Eventuelt avtalt hensikt om korrupsjonshandlinger knyttet til narkotikainnførsel ville vært med på å få opp straffenivået. Kan man ikke trekke inn noe forbundet med dette, rakner noe av korrupsjonsforholdets karakter, slik at man også ville havnet veldig langt nede på straffbarheten, sier han.

Høgberg er likevel svært kritisk til at fagdommerne valgte å tilsidesette juryens kjennelse.

– Dette skal ifølge lovens motiver være begrenset til tilfeller der lagretten har vist grov uforstand. Med dette sier man egentlig at lagretten, altså juryen, har sviktet fullstendig. I denne saken mener jeg det er uriktig å forutsette at juryen har sviktet, sier han.

Mister alminnelig fornuft

UiO-professoren er blant dem som ser med vemod på at juryordningen nå er historie.

– En av fordelene er at man nå må begrunne avgjørelsene. På den annen side mener jeg det er uheldig at fagdommerne skal inn for å være med på å avgjøre skyldspørsmålet, sier Høgberg.

– Jurister er ikke eksperter på bevisdømmelse de heller, de har ofte en livsfjern, selvrettferdig og selvgod tilnærming til ulike livsforhold og menneskelige standarder. Det blir mer formelt ekspertvelde og mindre alminnelig sunn fornuft, sier jussprofessoren.

Les også: Syria: «Sand og død» for Trump og «sandkasse» for Putin

Ble frikjent av juryen

Juryen mener Jensen ikke medvirket til innførsel av store mengder hasj til Norge. Den tidligere politimannen ble dermed frikjent av juryen for det alvorligste forholdet i tiltalen.

Det var juryformann Annstein Garnes som leste opp juryens kjennelse i Borgarting lagmannsrett mandag.

Se video: Eirik Jensen møtte pressen kort tid etter retten var hevet:

– Nei, svarte han på spørsmålet om Jensen medvirket til hasjinnførsel.

Juryformann Annstein Garnes (t.h.) leste juryens kjennelse. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Juryformann Annstein Garnes (t.h.) leste juryens kjennelse. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Juryen mener derimot at ytelsene han fikk av Gjermund Cappelen er å regne for korrupsjon, og konkluderer med at korrupsjonen er grov.

I grunnlaget for spørsmålet ble det vist til at Jensen i perioden fra 2004 til 19. desember 2013 fikk kontanter og/eller bidrag til oppussing og/eller en mobiltelefon og/eller en klokke og/eller reparasjon av en klokke.

Les også: Tidligere lagdommer: – Dette skulle aldri ha vært en jurysak

Seks dager

Juryen i Borgarting lagmannsrett avsa sin kjennelse mandag ettermiddag, etter å ha rådslått om bevisene og spørsmålene om skyld i narkotika- og korrupsjonssaken mot den tidligere polititoppen Eirik Jensen.

Det er gått seks dager siden juryen trakk seg tilbake for å finne svarene i den historiske straffesaken.

Les også: Jury-forsker: Langvarig rådslagning kan være til fordel for Eirik Jensen

(Saken fortsetter under bildet)

Juryen erklærte Eirik Jensen ikke skyldig i medvirkning til innførsel av store mengder hasj i samarbeid med Gjermund Cappelen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Juryen erklærte Eirik Jensen ikke skyldig i medvirkning til innførsel av store mengder hasj i samarbeid med Gjermund Cappelen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Dømt i tingretten

Jensen ble i Oslo tingrett i september 2017 dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj.

Han har hele tiden nektet straffskyld.

Hans medtiltalte Gjermund Cappelen ble dømt til 15 års fengsel for grov korrupsjon og innførsel av 16,7 tonn hasj. Cappelen ble tilkjent seks års strafferabatt.

Ankesaken i Borgarting lagmannsrett er den siste i Norge som føres med jury.

Personvernpolicy