Åpen for alle - alltid

Snøkaoset roer seg utover dagen

Kraftig vind og snø fokket igjen veier på Sørlandet natt til søndag. Vinden og snøen avtar i løpet av dagen, opplyser Meteorologisk institutt. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Kraftig vind og snø fokket igjen veier på Sørlandet natt til søndag. Vinden og snøen avtar i løpet av dagen, opplyser Meteorologisk institutt. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kraftig vind og snø fokket igjen veier på Sørvestlandet natt til søndag. Utover dagen vil vinden avta og snøen blir lettere, opplyser Meteorologisk institutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På Sørlandet ventes det opp mot 25 centimeter snø i løpet av dagen, først og fremst i ytre strøk fra Kristiansand og oppover mot Telemark. Men snøen er lett og den vil ikke legge seg på kraftlinjer og hustak.

– I dette området vil det være lett snødrev, såkalt snøfokk som virvler i luften som i en sandstorm, sier meteorolog Rafael Escobar Løvdahl i Meteorologisk institutt til NTB.

– Snøkaoset avtar

Kombinasjonen av snø og vind skapte snøkaos på Jæren lørdag kveld og natt til søndag. Det verste snøværet hadde gitt seg tidlig søndag ettermiddag, og været vil roe seg ytterlige på Sørvestlandet utover dagen, sier meteorologen.

Samtidig vil vinden minke gradvis de neste timene. Det kan bli stiv kuling utsatte steder på Telemarkskysten, fra Jomfruland og nedover mot Lindesnes, men vinden vil avta nærmere kvelden.

– Det er fortsatt utfordrende langs veien. Folk bør vise forsiktighet og regne ekstra god tid i trafikken. Flytrafikken kan også bli rammet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fjellovergangen over Haukelifjell var søndag ettermiddag stengt inntil videre på grunn av uvær.

Snøværet kan henge litt igjen i første del av mandag, men det blir en helt annen værtype utover dagen.

– I morgen blir det greit vintervær, sier Løvdahl.

Fralandsvind i nord

Fra Trøndelag og nordover preges været av en kald, arktisk luft. I indre strøk er det temperaturer ned mot 35 minusgrader. Samtidig blåser det fralandsvind fra land og ut mot kysten. Det blir kaldt i ytre strøk og stedvis stiv kuling.

– Fralandsvinden kan føre til ising på oppdrettsanlegg, fartøy- og bryggegjenstander, sier Løvdahl.

I Lofoten og Vesterålen ventes kraftige snøbyger utover dagen. Det er sendt ut snøskredfare fire i området.

– Det kraftige bygeværet gir lokalt stor skredfare og det er fare for naturlig utløste skred i lesider, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).