Norge uten egen bærekraftsplan for fjerde år

Statsminister Erna Solberg besøker FN i september med bærekraftsballen. 
Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg besøker FN i september med bærekraftsballen. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Norge har aldri fått på plass en egen handlingsplan for FNs bærekraftmål. Likevel reiser Erna Solberg til andre deler av verden og predikerer de samme målene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Sverige, Danmark og Finland har en nasjonal handlingsplan for bærekraftmålene.

FNs bærekraftmål omfatter blant annet handling for å forhindre klimaendringer, sikre likestilling, utdanning og skikkelige arbeidsvilkår, bekjempe ulikhet og stoppe fattigdom innen 2030. Til sammen er det 17 mål på lista.

Ikke troverdig

– Vi vil gjerne utfordre Erna Solberg og regjeringen. Norge har nemlig ingen handlingsplan for bærekraftmålene her i Norge. Og dette er noe vi er opptatt av i FN-sambandet og i flere andre norske organisasjoner, sier generalsekretær Anne Cathrine da Silva i FN-sambandet i Norge.

Hun mener det handler om sviktende troverdighet når Norge har så mye oppmerksomhet på dette internasjonalt, men mangler en plan på hjemmebane.

Granavolden

Statsminister Erna Solberg ble i 2016 utnevnt av FNs generalsekretær António Guterres til å lede gruppen som skal være pådriver for målene. Kongelige, kjente politikere, forskere, kultur- og sportskjendiser er med i den internasjonale gruppa.

Flere organisasjoner støtter kritikken og mener Solbergs troverdighet er svekket.

Forum for utvikling og miljø, som er et nettverk av 50 norske organisasjoner, viser til at Norges egenrapportering har gått nedover siden 2017. Det manglet også løfter om forbedring i plattformen fra Granavolden.

– Stortinget har bedt regjeringen om å lage en plan, og Høyre programfestet det i 2017, likevel nøler regjeringen, sier leder Borghild Tønnessen-Krokan.

Redd Barna har etterlyst en plan for Norge siden 2015.

– Den er et viktig verktøy, sier leder Monica Sydgård for Redd Barna.

Også UNICEF mener det er på høy tid at Erna Solberg tar ansvar.

– Vi bør ikke være dårligere enn våre nordiske naboer, sier generalsekretær Camilla Viken.

– Ikke eget prosjekt

– Oppfølging av bærekraftmålene i Norge er integrert i regjeringens ordinære politiske arbeid og ikke som et eget prosjekt med et eget sekretariat, som noen andre land har valgt å gjøre, svarer statssekretær Ingvild Stub (H) ved Statsministerens kontor.

For hver av de 17 bærekraftmålene er det et departementene som er ansvarlig for oppfølging, og rapporteringen skjer via budsjettdokumentene. Videre er det Utenriksdepartementet som jobber internasjonalt og Finansdepartementet oppsummerer i nasjonalbudsjettet.

Norsk forbruk

Norge ligger etter blant annet på målet om ansvarlig forbruk og produksjon og stopp i klimaendringene. FN-sambandet påpeker at en nasjonal plan for oppfølging ville sikret at det settes inn riktige ressurser og gjøres prioriteringer.

– En nasjonal plan vil gi en større forutsigbarhet og medvirkning for alle. For det handler om et samarbeid mellom alle som bidrar til å nå målene, sier da Silva i FN-sambandet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden