Unndro millioner - jobben gikk konkurs

Jæren tingrett
Jæren tingrett Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En 55 år gammel mann er tiltalt for grov økonomisk utroskap i Jæren tingrett. Mannen skal ha unndratt 3,6 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge tiltalen skal 55-åringen ha unndratt millionbeløpet fra september 2014 til desember 2015. Dette har han gjort gjennom sin stilling som styreleder og daglig leder i et rørleggerfirma. 55-åringen har opprettet et enkeltmannsforetak som har sendt uriktige fakturaer til rørleggerfirmaet.

I tillegg skal han ha fakturert kunder av rørleggerfirmaet fra sitt enkeltmannsforetak.

LES OGSÅ: Klesbutikk på Kvadrat er konkurs

3,6 millioner

I tiltalen har man kommet fram til at det samlede unndratte beløpet utgjør 3.623.742 kroner. I den største delen av perioden som beløpet har blitt unndratt har 55-åringen også mottatt lønn fra rørleggerselskapet. Rørleggerselskapet ble slått konkurs i januar 2016.

«Utroskapen anses som grov, særlig fordi handlingen har voldt betydelig økonomisk skade.» står det i tiltalen. Det står også «Overtredelsen anses som grov blant annet hensett alvorligheten av det straffbare forhold utbyttet stammer fra, beløpets størrelse og måten det er utført på.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

LES OGSÅ: Eiendomsfirma i Sirdal gikk konkurs

Lurte banken

55-åring skal også ha lurt banken til å utvide kassakreditten i rørleggerfirmaet han var styreleder og daglig leder i med tre millioner kroner. Dette skal 55-åringen ha gjort ved å gjentatte ganger ha gitt uriktige opplysninger om at utestående kundefordringer i form av to fakturaer til et borettslag var reelle og skulle betales.

Totalt utgjorde disse fakturaene tre millioner kroner.

LES OGSÅ: Spisested slått konkurs

Inndragelse

Borettslaget betalte aldri fakturaene fordi det manglet dokumentasjon på at arbeidet var utført. I tiltalen står det at fakturaene anses som uriktige fordi det ikke foreligger ytelser fra rørleggerfirmaet for disse beløpene.

I tiltalen mot 55-åringen er det nedlagt påstand om inndragning av 3.623.742 kroner. I tillegg til rettighetstap i fem år.

Rettighetstap betyr at man mister retten til å ha en stilling eller utøve en virksomhet eller aktivitet.

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)