NHO-forening frykter mindre handlekraft med større regjering

Slik forsvarte Erna Solberg det rekordhøye antallet statsråder i den nye regjeringen da den ble presentert tirsdag. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

NHO-foreningen Abelia frykter at konsekvensen av regjeringsutvidelsen med flere statsråder kan bli forvirring og mindre handlekraft.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det som er vår hovedbekymring, er at offentlig sektor vokser kraftig, og man mangler evne til å prioritere, sier administrerende direktør i Abelia, Håkon Haugli, til Aftenposten.

Han viser til Sveits som har en befolkning større enn Norge, men kun sju statsråder, framfor Norge som nå har rekordhøye 22.

Haugli mener utvidelsen byr på to utfordringer.

– Det ene er fordelingen av ansvar og oppgaver mellom statsrådene, hvem har ansvaret for hva. Det blir mindre klart når man har flere statsråder. Det andre er at i hver av sektorene som statsrådene skal lede, så vil det identifiseres nye oppgaver som har en risiko ved seg for at flere skal løse de oppgavene, mener han.

Abelia-direktøren får blant annet støtte av Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Jeg synes det er lite klokt å øke antall statsråder hver gang man får inn et nytt parti i regjeringen, bare for å løse samarbeidsproblemene, ikke for å løse et samfunnsproblem, sier han til avisa.

– Ved å øke antallet statsråder og rådgivere, så skaper man nytt byråkrati. En statsråd må ha en stab rundt seg, og man skaper kunstige strukturer for å legitimere posten, tilføyer han.