Forsvarssjefen advarer: Norges forsvarsevne er for dårlig

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen holdt sin årlige tale i Oslo Militære Samfund mandag kveld.
Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen holdt sin årlige tale i Oslo Militære Samfund mandag kveld. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsstrukturen må styrkes for å oppfylle nasjonale behov og NATOs krav, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesielt gjelder det Marinen og landstyrkene, mener han.

– Vi må ha større kraft og høyere tempo i arbeidet med å styrke forsvarsevnen vår, sa forsvarssjefen i en tale i Oslo Militære Samfund mandag.

Bruun-Hanssen mener Norge ikke vil klare å nå kravet om å bidra til NATOs nye initiativ kalt «fire ganger 30». Det innebærer at alliansen skal kunne stille 30 bataljoner, 30 krigsfartøy og 30 jagerflyskvadroner i NATOs område innen 30 dager.

– Slike bidrag kan ikke oppfylles med dagens struktur og vil kreve et større volum av landstyrker og maritime kampfartøy, sier han.

Les også: Forsvaret vil holde kampflyets myggmiddel hemmelig

Han viser til rådet han selv ga da regjeringen skulle meisle ut en langtidsplan for Forsvaret fram til 2020, om å sikre en nøktern forsvarsstruktur.

– I dag er realiteten at det minimumsforsvaret ikke lenger er minimum. Det er for lite til at Forsvaret over tid kan klare våre forpliktelser nasjonalt og internasjonalt, sier han.

Han sier også at Forsvaret har begrenset personell i befolkningstette Sør-Norge til å bistå politiet i å beskytte folk mot terrorangrep.

Les også: NATO: – Norge trenger tankfly til kampflyene