Meny

Restauranteiere i Stavanger dømt for tvangsarbeid

Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Et ektepar som har drevet restaurant i Stavanger, er dømt til fengsel for tvangsarbeid. Kokkene fikk lønn i rupi og fri to dager i løpet av et år.

Ifølge dommen i Stavanger tingrett ble fire kokker utnyttet av restauranteierne. Mannen på 41 år og kvinnen på 36 år ble dømt for menneskehandel ved tvangsarbeid og fikk fengsel i henholdsvis to år og to måneder og ett år og seks måneder. De må betale 670.000 kroner og 215.000 kroner i erstatning til to av kokkene i tillegg til 55.000 kroner i oppreisning til alle fire fornærmede, skriver Stavanger Aftenblad.

Det var kokkene selv som varslet Arbeidstilsynet i Stavanger om forholdene i desember 2014. Etter tre dager aksjonerte politiet og Arbeidstilsynet, og restauranteierne havnet i varetekt.

I dommen beskrives svært dårlige arbeidsforhold for de indiske kokkene. Kjøkkenet de jobbet i, var på 27 kvadratmeter, og i deler av lokalet var takhøyden på 1,6 meter. Dermed var de ansatte tvunget til å stå bredbeint og med bøyd hode for å jobbe.

Ekteparet opererte også med et fiktivt lønnssystem der det ble innrapportert norsk tariff og norsk lønn, men i virkeligheten ble det utbetalt langt mindre summer i rupi som ble sendt rett til kokkenes familie i India.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært