Moren i Valdres-saken: – Jeg vet at jeg ringte 113 med en gang

Den tiltalte moren i Valdres-saken (med ryggen til) sammen med forsvarerne Ann-Turid Bugge og Aasmund Olav Sandland. Bildet er tatt tirsdag.
Den tiltalte moren i Valdres-saken (med ryggen til) sammen med forsvarerne Ann-Turid Bugge og Aasmund Olav Sandland. Bildet er tatt tirsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De sakkyndige i Valdres-saken mener 13-åringen kan ha vært død i timevis før moren ringte etter hjelp. – Jeg vet at jeg ringte 113 med en gang, sier moren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I ankesaken i Eidsivating lagmannsrett onsdag svarte moren for første gang på direkte spørsmål om hva som skjedde da datteren Angelica døde i ei hytte i Valdres.

Ifølge morens forklaring om hva som skjedde nyttårsaften 2015, satte datteren juice i halsen da hun skulle gjøre klar grønnsaker til middagen.

– Ringte 113 med en gang

– Hun fikk det ikke opp. Og så husker jeg ikke mer før jeg ringte, forklarte den tiltalte moren fra vitneboksen.

Aktuelt : Tiltalt mor: – Angelica hatet å bli veid

– Jeg vet at jeg ringte 113 med en eneste gang og bare ba om hjelp og veiledning. Det virker som jeg ventet i timer, sa moren.

Aktor, førstestatsadvokat Arne Ingvald Dymbe, trakk i retten fram at sakkyndige anslår tidspunktet for jentas død til å være seks til tolv timer forut for helsepersonellets utrykning.

– Det er umulig. Da hadde jeg jo ringt tidligere. Hva slags menneske ville … Det går jo ikke an. De må jo vite når det skjedde, for jeg ringte med en eneste gang, sa moren opprørt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt : Forsvarer i Valdres-saken: – Anoreksi dreper

Moren hadde telefonkode

I forkant av samtalen med AMK er det en meldingsutveksling mellom telefonene til moren og datteren. Aktor mener dette skjedde på et tidspunkt da datteren allerede kan ha vært død.

– Er det skrevet av Angelica? spurte han.

– Ja, selvfølgelig, svarte moren.

– Men du kjente koden til Angelicas telefon? spurte aktor videre.

– Ja. Jeg husker den ikke nå, men hun hadde min kode, og jeg hadde hennes kode, sa moren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn : Forsvarer i Valdres-saken: – Anoreksi dreper

Husker ikke meldinger

Moren fikk også spørsmål om andre tekstmeldinger. Blant annet sendte hun følgende til datteren 26. desember 2015 – fem dager før jenta ble funnet død: «Er du ikke skremt og lei deg over hvor redusert du er? Du som bare for noen måneder siden løp så fort. Nå klarer du ikke reise deg opp alene.» Hun skriver også følgende: «Om du ikke er død i morgen, havner du på sykehus».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg husker ikke disse meldingene, svarte moren, som står fast ved at hun ikke kjente til at datteren var i livsfare og i retten forklarte at datteren hadde god allmenntilstand under oppholdet på hytta.

Overfor NTB understreker førstestatsadvokaten viktigheten av at den tiltalte får muligheten til å svare på det påtalemyndigheten mener er bevis som taler mot henne.

– Vi har vel ikke opplevd at hun har svart veldig troverdig på mange av de tingene som har blitt foreholdt henne. Ting som er skrevet direkte i tekst, blir forklart med at det ikke er reelt, sier Dymbe.

Ikke før mandag

Angelica Heggelund (13) ble funnet død på hytta i Valdres nyttårsaften 2015. Obduksjonen viste at hun døde av avmagring – eventuelt i kombinasjon med nedkjøling. Moren er tiltalt for grov mishandling. Saken kom opp for Valdres tingrett – satt i tinghuset på Gjøvik – i april 2017. Der ble kvinnen dømt til fengsel i tre år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag og fredag denne uka får retten høre personell fra nødetatene vitne om hva som møtte dem da de rykket ut til hytta, samt at det blant annet skal vises bilder fra åstedet.

Den tiltalte kvinnen kommer etter eget ønske ikke til å være til stede i retten disse to dagene, men er tilbake igjen på mandag.

– Hun orker ikke å være til stede. Hun er fryktelig sliten. Hun ønsker å reise hjem, og legen er enig i den vurderingen, sa forsvarer Ann-Turid Bugge etter at klienten var ferdig i vitneboksen.

Det er satt av tre uker til ankebehandlingen i lagmannsretten.