– Gi Cappelen et halmstrå og han bruker det til å lage en historie
Advokat John-Christian Elden fyrer løs mot Gjermund Cappelens troverdighet. Forsvarerne mener Cappelen ikke skyr noen midler.
– Gi Cappelen et halmstrå og han bruker det på best mulig måte til å spinne og lage en historie, også der det åpenbart er uriktig. Formålet synes å være å belaste, sier advokat John-Christian Elden.
Under innledningen av sin sluttprosedyre gikk Eirik Jensens forsvarer som ventet ut mot Gjermund Cappelen. Elden viste til en promilledom i 2002 der Cappelen hevder Jensen hjalp ham med å få tilbake førerkortet.
Dommen er brukt som bevis under saken.
Cappelen mente Jensen snakket med juristene slik at aktor ikke skulle legge ned påstand om inndragelse av førerkortet. Elden viste til at aktor ikke hadde mulighet til å legge ned en slik påstand i 2002.
– Cappelen skaffer seg to vitner som møter i retten og forklarer seg etter instruksjon om at det ikke er Cappelen som har kjørt, men de to, sier Elden.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Spesialenheten: – Jensen ble usikker eller utrygg
– Lager eventyr
Tingretten skrev i sin dom av de anså de to vitnenes historie som troverdig, men endte likevel med å dømme Cappelen. Elden mener førerkort-saken viser hvordan Cappelen finner på historier.
Da dommen var tema under ankesaken ønsket Jensens forsvarere svar på hvordan Cappelen går frem når han lager en løgnhistorie.
– Det er vanskelig å si, men man må legge seg så nær sannheten som mulig, sa Cappelen den gang.
Hasjbaronen understreket at han ikke lyver for moro skyld, men for å få strafferabatt eller dekke over noe.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Det var det jeg var ute etter. Hvordan han resonnerer og lager sine eventyr. Han tar noe og bygger det ut, og lager historien rundt, sier Elden.
Les også: Spesialenheten: – Jensen var Cappelens mann
«Det kunne vært sånn»
Elden rettet samtidig kritikk mot Spesialenhetens tolkninger av de mange SMS-ene sendt mellom Cappelen og Jensen.
Artikkelen fortsetter under annonsenI avhør har Cappelen erkjent at han forklarte seg usant om en SMS. Først forklarte Cappelen om en melding han mente handlet om en hasjinnførsel, før han etter hvert erkjente å ha dratt historien litt langt, men at «det kunne vært sånn».
Forsvareren tok også for seg forskjellen på psykisk og fysisk medvirkning.
– Å være medviter er noe annet enn å være medvirker, sier Elden.
Elden gjorde i innledningen også et poeng av at prosedyren vil være siste gang han snakker til en jury i lagmannsretten. Rettssaken mot Eirik Jensen vil være den siste som blir avgjort av jury i Norge.
(Saken fortsetter under bildet)
Sablet ned påstand
I første avhør med Spesialenheten den 13 januar 2014, uttalte Cappelen at Jensen hadde kontroll på alle grenseoverganger.
Cappelen hevdet i avhør at Jensen hadde en rolle i innførslene.
– Er det sånn at Jensen alltid varsler om at kysten er klar?, spurte avhører.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Ja, svarte Cappelen.
Elden oppsummerte påstandene slik:
– Det er altså anklagene slik de opprinnelig ble fremsatt. En slik anklage ville nok medført straffbar medvirkning, men der vi står nå etter bevisførselen er det ikke noe som gjenstår. Det er ikke mulig for Jensen å kontrollere noen grense eller ha kontroll på tollvesenet eller personer i politiet, sa Elden.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Jensen om konflikt med politisjef: – For meg ble det personlig
Snakket om magefølelse
Forsvarer Elden svarte engasjert både til juryen og til lagmannen. Sistnevnte vil torsdag holde sin rettsbelæring før lagretten trekker seg tilbake for å avgjøre skyldspørsmålet.
Elden mener Spesialenheten gjennom hele etterforskningen har vært svært selektiv når den har valgt å tro på Cappelens tidvis udokumenterte påstander om sitt samarbeid med politimannen.
Artikkelen fortsetter under annonsenHan kritiserte etterforskningsorganet for ikke å ettergå flere av Cappelens påstander som kunne svekke hans troverdighet. Dette ba han juryen merke seg.
– Det er ikke magefølelse basert på hva man har, som skal avgjøre en straffesak, sa Elden til juryen.
Les også: Narkojegeren: – En eksplosiv blanding av grådighet og risikovilje
– Han skyr ingen midler
Jensen forsvarer Sidsel Katralen sier følgende om SMS-kommunikasjonen og Cappelens forklaring.
– Han visste at kommunikasjonen lå der. Så utvider han sannheten til å innbefatte Jensen i nettverket. Han bruker Jensen slik han tidligere har brukt andre personer.
Hun mener det viktigste for Cappelen er å komme best ut av situasjonen selv.
– Og han skyr ingen midler, sier hun.
Katralen mener SMS-ene ikke gir et fullstendig bilde ettersom man ikke har alle meldingene.
13,9 tonn hasj
Den tidligere politimannen Jensen ble i Oslo tingrett i september 2017 dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj.
Artikkelen fortsetter under annonsenJensen har anket skyldspørsmålet. Cappelen, som ble dømt til 15 års fengsel, har erkjent skyld, men har anket straffutmålingen. Ankesaken i Borgarting lagmannsrett er ferdig i slutten av januar.
Tirsdag neste uke skal dommer Kristel Heyerdahl holde sin rettsbelæring. Deretter trekker juryen seg tilbake for rådslagning. Når den kommer med sin avgjørelse, er ikke klart.
Rettssaken er den siste som føres i Norge med jury.
Video: Spesialenheten: – Det er nok at Jensen gir opplysninger for å hjelpe Cappelen: