Ekspert på kroppsspråk: – Ikke naturlig oppførsel

Artikkelen fortsetter under annonsen

Interessen for de ettersøkte i forbindelse med bortføringen i Lørenskog styrkes med at de ikke har meldt seg, sier ekspert i kroppsspråk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Begge personene har enkelte trekk som gjør de interessante for saken, sett opp mot tid og sted, og klesdrakt og oppførsel, sier Vidar Hansen, tidligere politimann og programleder av «Den nakne sannhet» på TV 2 Livsstil.

For en uke siden gikk politiet ut med en etterlysning av flere personer som gikk utenfor arbeidsplassen til Tom Hagen morgenen da kona hans forsvant.

Anne-Elisabeth Hagen (68) ble den 31. oktober bortført fra sitt eget hjem, og det har kommet krav om løsepenger i kryptovaluta Monero.

Overvåkingsvideo
Overvåkingsvideo

En syklist kameraene har fanget opp har meldt seg. Nå gjenstår de to mennene. Klokken 07:36 kommer en person kledd i svart gående lett fremoverbøyd med bestemte skritt langs veien for så å snu og gå tilbake.

24 minutter etter dette, klokken 08.00, kommer neste person, kledd i grått og svart. Personen har en annerledes og saktere gange. Han tar opp noe som kan være en mobiltelefon, titter på den veldig raskt, før den legges ned i lomma igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet: Siste livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen klokken 9.14

– De kjenner seg nok selv igjen

Før Hansen sluttet i politiet, ble han og makkeren belønnet med Politiprisen for flest pågripelser på ett år. Hansen regnes for å være en av Norges fremste eksperter på kroppsspråk og non-verbal kommunikasjon. ABC Nyheter har bedt ham om å ta en titt på videoene.

Vidar Hansen, kroppsspråkekspert og tidligere politimann. Foto: Privat
Vidar Hansen, kroppsspråkekspert og tidligere politimann. Foto: Privat

Hansen forteller at utgangspunktet er at når vi går, går vi av en grunn. På vei til jobb, går en tur, på vei til butikken eller trening. I tillegg kommuniserer vi mye i måten vi går på. Vi har alle vår normale gange, hvor vi går i normalt tempo og har en naturlig sving på overkropp og armer. Blir for eksempel tempoet endret så forandrer også kroppsspråket seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gode venner kan kjenne igjen hverandre på gangen, og det er også stor sannsynlighet for at de etterlyste kjenner seg selv igjen hvis de har sett videoen, sier Hansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved å se på videoen så må vi se etter tegn som ikke passer inn i det store bildet. Det er da tre ting som er spesielt gjeldende;

  • Unaturlig tilstedeværelse eller oppførsel
  • Unaturlig forandring i oppførsel
  • Klær og fargekombinasjon på klær

– Stresset og på vei til noe

Unaturlig tilstedeværelse eller oppførsel: – På videoen kan en se at den første personen har en litt unormalt rask og bestemt gange i forhold til det vi betegner som normal gange. Han går også litt fremoverbøyd. Kroppspråket forteller at denne personen har det forholdsvis travelt og at han har noe han skal gjøre. Han går ikke tur i området, tror Hansen.

– Han kan også være litt stresset og nervøs. Stress og nervøsitet er energi som gjør kroppen urolig, noe som også kan føre til en rask og bestemt gange. Hadde personen hatt en mer selvsikker og kontrollert gange, så hadde han vært mer rakrygget, ikke så mye sving på armene, gått roligere og holdt hodet og haken mer opp i luften, sier Hansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Det er stille rundt huset til Tom Hagen på Fjellhamar. Hans kone Anne-Elisabeth Hagen fryktes bortført for ti uker siden. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Det er stille rundt huset til Tom Hagen på Fjellhamar. Hans kone Anne-Elisabeth Hagen fryktes bortført for ti uker siden. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Person nummer to har en roligere gange, og det ser ut som han sjekker mobilen et kort øyeblikk.

– Hvis personen er ute for å observere så ville det vært naturlige at personen så rundt seg. Denne personen ser rett frem hele tiden. I tillegg har personen hette over hodet. Dette fører til at mye av sidesynet forsvinner. For meg så ser det ut som at denne personen er på vei til noe, og ikke er ute for å observere, sier Hansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under videoen)

Video: Dette er saken:

– Ikke naturlig oppførsel, men kan ha en forklaring

Unaturlig forandring i oppførsel: Gjør en person en unaturlig forandring eller bevegelse så kan det være et rødt flagg. Hvis du går hjem om kvelden og det er en person som går bak deg som også krysser gaten samtidig som du gjør det eller stopper opp når du gjør det, så skal en være på vakt.

I videoen forandrer den første personen retning og går i bestemt og rask gange tilbake fra den veien han kom i fra.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Retningsskifte kan ha sammenheng med noe som plutselig oppstår som gjør at han føler at han må snu, eller at personen går for å sjekke noe, for deretter å gå tilbake. For meg er det noe jeg uansett reagerer på, og det er ikke en naturlig oppførsel, selv om det kan ha en helt naturlig forklaring når en får snakket med vedkommende, sier Hansen.

Mørke klær for å unngå oppmerksomhet

Klær og fargekombinasjon på klær: Kriminelle som er ute for å gjøre en planlagt kriminell handling som innbrudd, overfall, tyveri, m.m., så er det en del fellestrekk som går igjen ang. klesdrakt. Den kriminelle har da som regel på seg mørke klær, selv på dagtid, og unngår klær med sterke lyse farger. Dette er for å unngå å tiltrekke seg oppmerksomhet og gå mest mulig i ett med omgivelsene.

I vår tilfelle har begge mennene mørke og nøytrale klær på seg, men det kan også være en del av moten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Motsatt er syklisten i videoen. Syklisten har en jakke med sterk gul farge for å gjøre seg synlig for andre trafikanter, sier Hansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De kriminelle har også ofte et hodeplagg som lue eller caps, eller klesplagg som dekker deler av ansiktet, som hettegenser eller jakke med hette. Når den kriminelle handlingen blir gjennomført så er det et flertall av de kriminelle som har på seg hansker. Dette for å unngå å etterlate fingeravtrykk og DNA, sier Hansen, men understreker igjen at det er mer sannsynlig med hodeplagg og hansker når det er kaldt ute.

En annen ting er tilbehør.

– Er de kun ute og observerer så går en gjerne uten bag, pose eller skulderveske for å være mest mulig mobile. Når en derimot skal gjennomføre handlingen har en gjerne med seg en liten ryggsekk eller lignende, med verktøy for å for eksempel bryte seg inn i et hus, eller en har med seg andre gjenstander som er nødvendige for å gjennomføre forbrytelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Styrker politiets interesse

Personene har status som mulige vitner, og er ikke siktet for noe.

– Dette er en alvorlig sak, og det er litt spesielt hvis de ikke bidrar til å oppklare den, men det kan være mange grunner til det. Det kan være utlendinger som ikke har fått det med seg, eller så vil de ikke det.

– Gjør det dem enda mer interessante for saken?

– Ja, det styrker bare politiets interesse for dem, med tanke på tidspunktet og stedet de befant seg. Det er et eneboligområde og ikke et naturlig førstevalg å gå en spasertur i.

– Er det mulig at de har noe uoppgjort med politiet eller er ulovlig i landet og ikke ønsker å bli etterforsket selv?

– Helt klart, men det er ikke der politiets fokus ligger. Med tanke på alvorlighetsgraden i denne saken bør de melde seg, sier Hansen.

Hansen åpner for at personene kan ha vært ruset, men det er umulig å se utifra videoen.