Politiet i Finnmark frykter GPS-forstyrrelser i grenseområdet mot Russland

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet i Finnmark frykter de ikke skal nå fram i tide til personer som trenger hjelp, etter flere forstyrrelser av GPS-signaler nær grensen mot Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Senest forrige uke opplevde finnmarkingene nye forstyrrelser av GPS-signalene, skriver The Barents Observer.

Politimester Ellen Katrine Hætta sier tirsdag til Politiforum at signalene nå fungerer som normalt, men hun er bekymret for at dette skal skje igjen. Hendelsen forrige uke var den femte siden høsten 2017.

– Vår bekymring er at helikopter, biler og alt av navigasjonsutstyr angir feil posisjon, fordi GPS-signalene forstyrres. Vi frykter at liv kan gå tapt fordi vi ikke når fram i tide, sier hun.

Politiet og redningstjenester er avhengige av gode GPS-signaler blant annet for å finne personer som trenger hjelp i ekstremvær.

Etteretningstjenesten bekrefter at GPS-forstyrrelser ble registrert 9. og 10. januar.

Bakgrunn: GPS-jamming kan true sikkerheten i nord

– Våre registreringer blir rapportert til relevante norske myndigheter, sier kommunikasjonssjef Ann-Kristin Bjergene i E-tjenesten til TV 2

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsdepartementet har tidligere bekreftet at forstyrrelser som ble registrert mellom 16. oktober og 17. november i fjor, kom fra Kolahalvøya. Det avviste imidlertid Russlands utenriksdepartement.

Hætta uttaler til The Barents Observer at politiet har tatt opp problemet med Russlands sikkerhetspoliti (FSB), som ifølge henne skulle se på saken.