Moren maktet en hel dag med forklaring i Valdres-saken

Den tiltalte moren (med ryggen til) sammen med forsvarerne Aasmund O. Sandland og Ann-Turid Bugge. Moren har gitt tillatelse til slik fotografering. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Den tiltalte moren (med ryggen til) sammen med forsvarerne Aasmund O. Sandland og Ann-Turid Bugge. Moren har gitt tillatelse til slik fotografering. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

For første gang i behandlingen av Valdres-saken ga den tiltalte moren en ordentlig forklaring i retten. Hun måtte blant annet svare om datterens vekttap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ankebehandlingen av Valdres-saken startet i Eidsivating lagmannsrett på Hamar tirsdag. Den nå 47-årige moren inntok vitneboksen på formiddagen på sakens første dag.

– Angelica betyr alt for meg, jeg elsker henne over alt, og det har jeg alltid gjort, sa moren, som ikke erkjente straffskyld da hun ble spurt om det i retten.

Beitostølen

Moren forklarte seg om flyttingen til en hytte på Beitostølen i Valdres høsten 2015.

Fakta om Valdres-saken:

* Angelica Heggelund (13) ble funnet død på en hytte på Beitostølen i Valdres nyttårsaften 2015. Obduksjonen viste at hun døde av avmagring – eventuelt i kombinasjon med nedkjøling.

* Jentas 47 år gamle mor ble tiltalt for grov mishandling.

* 15. mai 2018 ble kvinnen dømt til tre års fengsel i Valdres tingrett. Dommen ble anket.

* Tirsdag 15. januar startet ankesaken i Eidsivating lagmannsrett på Hamar. Det er satt av tre uker til behandlingen.

– Det eneste som så ut til å virke, var oppholdene på hytta på Beitostølen. Der følte hun seg trygg, spiste og la på seg, sa moren.

Da saken ble behandlet i tingretten, maktet ikke moren å gi noen forklaring i det hele tatt. Denne gangen måtte hun kun stoppe opp et par ganger fordi hun kjempet mot tårene.

Angelica Heggelund (13) ble funnet død på hytta i Valdres nyttårsaften 2015. Obduksjonen viste at hun døde av avmagring – eventuelt i kombinasjon med nedkjøling. Moren er tiltalt for grov mishandling. Saken kom opp for Valdres tingrett – satt i tinghuset på Gjøvik – i april 2017. Der ble kvinnen dømt til fengsel i tre år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Valdres-mor dømt til tre års fengsel etter at datter døde

Spørsmål om vekttap

Lagmann Ørnulf Røhnebæk spurte flere ganger underveis om detaljer utover det moren forklarte. Blant annet poengterte han at den 13-årige datteren veide 41,2 kilo ved siste veiing hos fastlegen i august 2015.

– Det er jo vesentlig mer enn hun veide senere i hvert fall, kommenterte dommeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da jenta ble funnet død, drøyt fire måneder senere, var vekten bortimot halvert, til 21,7 kilo. Og dommeren ville vite hva som skjedde i den tiden, blant annet om moren sørget for at jenta ble veid.

– Vi hadde jo med en vekt, men hun hater å bli veid, så jeg så mer på matinntaket og allmenntilstanden, forklarte moren.

SMS-grilling

Etter lunsj var turen kommet til utspørring fra aktor, førstestatsadvokat Arne Ingvald Dymbe.

Blant annet ville aktor vite om den tiltalte moren brukte barnevernet som skremsel overfor datteren. I en SMS-utveksling oppfordrer moren datteren – og antakelig jentas mormor – til å gjemme seg på badet når de tror barnevernet er utenfor leiligheten i Lommedalen i Akershus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Hvis mormor får telefon, må hun si at dere er hos henne», skriver moren i en melding.

Les også: Valdres-saken: Rektor reagerte på at hun aldri så jenta

– Har du skremt henne med barnevernet? spurte aktor i retten.

– Angelica har lest siden hun var fem og et halvt år, og det er ganske triste historier og røverhistorier om barnevernet, svarte kvinnen, som på flere av aktors spørsmål måtte si at hun ikke husket detaljer og kontekst.

Bakgrunn: Politiet fant bilde av avmagret Angelica på morens mobil

Nekter for å ha visst

Aktor vil som i tingretten legge vekt på påtalemyndighetens poeng om at den tiltalte moren må ha skjønt at datteren var i livsfare, noen hun nekter for. Han gjorde også et poeng av at moren lot datteren få delta i et mosjonsløp kun måneder før dødsfallet.

– Synes du det var forsvarlig? spurte han.

– Det var det. Formen hennes var bare helt utrolig. Hun spiste det hun skulle før og etter, svarte moren.

Det er satt av tre uker til lagmannsrettens ankebehandling.