Tiltalt mor: – Angelica hatet å bli veid

Forsvarer Aasmund O. Sandland og den tiltalte moren under rettssaken i Eidsivating lagmannsrett. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Forsvarer Aasmund O. Sandland og den tiltalte moren under rettssaken i Eidsivating lagmannsrett. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi hadde jo med en vekt, men hun hatet å bli veid, forklarte den tiltalte moren i Valdres-saken da hun for første gang avga en ordentlig forklaring i retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ankebehandlingen av Valdres-saken startet i Eidsivating lagmannsrett på Hamar tirsdag

Den nå 47-årige moren inntok vitneboksen på formiddagen på sakens første dag.

– Angelica betyr alt for meg, jeg elsker henne over alt og det har jeg alltid gjort, sa moren, som ikke erkjente straffskyld da hun ble spurt om det i retten.

Beitostølen

Moren forklarte seg om flyttingen til ei hytte på Beitostølen høsten 2015.

– Det eneste som så ut til å virke, var oppholdene på hytta på Beitostølen. Der følte hun seg trygg, spiste og la på seg, sa moren.

47-åringen fortalte at hun diskuterte flyttingen med både fastlege, familie og venner.

Da saken ble behandlet i tingretten, maktet ikke moren å gi noen forklaring i det hele tatt. Denne gangen måtte hun kun stoppe opp et par ganger fordi hun kjempet mot tårene.

– Det er litt vanskelig å snakke, for jeg blir så lei meg, sa den tiltalte moren i retten tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer fra retten: Forsvarer i Valdres-saken: – Anoreksi dreper

Avmagring

Angelica Heggelund (13) ble funnet død på en hytte på Beitostølen i Valdres nyttårsaften 2015. Obduksjonen viste at hun døde av avmagring – eventuelt i kombinasjon med nedkjøling.

Moren er tiltalt for grov mishandling. Saken kom opp for Valdres tingrett – satt i tinghuset på Gjøvik – i april 2017. I tingretten ble kvinnen dømt til fengsel i tre år.

Lagrettsdommer Ørnulf Røhnebæk spurte flere ganger underveis om detaljer utover det moren forklarte. Blant annet poengterte han at den 13-årige datteren veide 41,2 kilo ved siste veiing hos fastlegen i august 2015.

– Det er jo vesentlig mer enn hun veide senere i hvert fall, kommenterte dommeren.

Fakta om Valdres-saken:

* Angelica Heggelund (13) ble funnet død på en hytte på Beitostølen i Valdres nyttårsaften 2015. Obduksjonen viste at hun døde av avmagring – eventuelt i kombinasjon med nedkjøling.

* Jentas 47 år gamle mor ble tiltalt for grov mishandling.

* 15. mai 2018 ble kvinnen dømt til tre års fengsel i Valdres tingrett. Dommen ble anket.

* Tirsdag 15. januar startet ankesaken i Eidsivating lagmannsrett på Hamar. Det er satt av tre uker til behandlingen.

Nesten halvert vekt

Da jenta ble funnet død, drøyt fire måneder senere, var vekten bortimot halvert, til 21,7 kilo. Og dommeren ville vite hva som skjedde i den tiden, blant annet om moren sørget for at jenta ble veid.

– Vi hadde jo med en vekt, men hun hater å bli veid, så jeg så mer på matinntaket og allmenntilstanden, forklarte moren.

Det er satt av tre uker til lagmannsrettens ankebehandling.