Politiet skal utløse skred i Tamokdalen

Et helikopter lander i forbindelse med søk i Tamokdalen tidligere i januar. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Et helikopter lander i forbindelse med søk i Tamokdalen tidligere i januar. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet skal forsøke å sprenge bort snømassene i Tamokdalen for å sikre leteområdet hvor de fire antatt omkomne skiløperne befinner seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge lensmann i Midttroms Andreas Nilsen startet Forsvaret arbeidet fra Bardufoss klokken 9 tirsdag morgen.

– I løpet av formiddagen er planen å få gjort noen detonasjoner med vanlig sprengstoff for å utløse skred. Det er fremdeles stor fare for nye skred i området, og dersom vi får sikret området tilstrekkelig i løpet av dagen må vi foreta nye vurderinger, sier Nilsen til NTB.

Etter sprengningsforsøket vil det bli gjort nye undersøkelser av skredeksperter, som kan avkrefte eller bekrefte skredsikkerheten i området. Ifølge Nilsen vil det da bli vurdert om nye skred skal utløses eller om naturen må gå sin gang.

– Vi er opptatt av å komme i posisjon til å grave så fort som mulig. I alle skredulykker ønsker vi å få ut de omkomne. Det er litt tidskritisk å få dem ut nå som vi har oversikt over hvor de fire befinner seg og det fremdeles ikke har kommet så mye snø.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nilsen opplyser at det er usannsynlig at bakkemannskap vil ta seg inn til rasområdet tirsdag. Det vil være nærliggende først onsdag, dersom sprengningsarbeidet går etter planen.

De finske skiløperne Mikael Sten (29), Niklas Nyman (36), André Stenfors (32) og svenske Disa Bäckström (29) er antatt omkommet i skredet, som gikk onsdag 2. januar. De var på topptur til Blåbærfjellet og ble sist observert i 14-tiden. Etter noen timer ble en femte person i turfølget bekymret og meldte fra til politiet.