Fellesforbundet ruster til kamp om innleie

Fellesforbundets leder Jørn Eggum er glad for de nye reglene om innleid arbeidskraft, og ruster organisasjonen til å ta dem i bruk. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Fellesforbundets leder Jørn Eggum er glad for de nye reglene om innleid arbeidskraft, og ruster organisasjonen til å ta dem i bruk. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fellesforbundet kurser hundrevis av tillitsvalgte som skal passe på at arbeidsplassene følger de nye, strenge reglene for innleid arbeidskraft.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbundsleder Jørn Eggum og kollegene feiret med kake da KrF i juni gikk sammen med de rødgrønne og vedtok innstramminger for bemanningsbransjen.

– Det var en høytidsdag, sier han.

Fra nyttår ble det forbudt med såkalte nulltimerskontrakter i alle bransjer, det vil si avtaler der ansatte i bemanningsbyråer står uten lønn mellom oppdrag. I tillegg er det nå bare bedrifter bundet av en tariffavtale som får lov å leie inn arbeidskraft i større utstrekning enn det arbeidsmiljøloven normalt bestemmer.

– Nå er det opp til oss å bruke de verktøyene Stortinget har gitt oss. Vi har ansatt en person som bare skal jobbe med dette og har kurset 400 tillitsvalgte og skal kurse 1.500 til. Det er viktig at vi er på hugget, sier Eggum.

Dårlige vilkår

Bakgrunnen for innstramningene var særlig bekymringen for dårlige arbeidsvilkår blant arbeidstakere på byggeplasser i Oslo-området. Innleie sto for anslagsvis 14–18 prosent av årsverkene i denne bransjen i Oslo og Akershus i 2016.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eggum håper nå det blir færre som må sitte og vente på en telefon om et oppdrag, uten å vite når man skal jobbe og hvilken inntekt man har neste måned. For Fellesforbundet er det også viktig at det nå bare er bedrifter med tariffavtale med en stor fagforening som kan inngå generelle avtaler om innleie ut over lovens normale rammer.

– For oss blir det viktig å lage komprimerte arbeidsperioder, så du ikke må sitte på en brakke i gokk og ikke får tid med familien, sier Eggum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbundslederen er imidlertid bekymret for de bransjene som ikke er like godt organisert, som for eksempel servicenæringene. Her er det Arbeidstilsynet som må følge med, og det er viktig at de har ressurser til det, advarer han.

Næringen vil ha unntak

Bemanningsbransjen og den borgerlige regjeringen mener opposisjonen gikk altfor langt med de nye reglene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har forståelse for at det var behov for en presisering om hva som er faste stillinger, og de fleste er enige om at mer forutsigbarhet er viktig. Men de nye reglene vil undergrave bemanningsbransjens rolle som inngangsport til arbeidslivet, sier bransjedirektør Even Hagelen i NHO Service og Handel.

Han mener de nye reglene vil gjøre det vanskeligere for studenter og andre som ønsker et fleksibelt arbeidsforhold. Dessuten tror han terskelen blir høyere for at bemanningsbransjen vil tørre å satse på langtidsledige eller andre med «hull i CV-en».

– Hvis de satser på en person som de ikke er sikker på om kundene vil ha, vil de måtte betale full lønn, uten å vite om de vil ha arbeid som bringer inntekter, sier Hagelien til NTB. Han håper fortsatt at det kan komme noen unntak for disse gruppene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når det er sagt, forholder vi oss til det nye regelverket og er veldig opptatt av at bedriftene håndterer dette på en ryddig måte, fortsetter han.

Problemer med underleverandører

Også NHO har kurset sine medlemmer i reglene og hjulpet til med å utarbeide kontrakter som skal være i tråd med loven.

Hagelien tror regelendringene vil få bukt med noen av problemene i byggebransjen, men ikke alle. Han viser til at problemet med useriøse arbeidsforhold ikke bare gjelder bemanningsbyråer, men også underleverandører.

– Behovet for fleksibilitet i byggebransjen vil bestå, men det er ikke sikkert det er bemanningsbransjen som vil løse det, sier han.