Garnisonen i nord vekkes til live

Hæren er tilbake på Porsangermoen. I forrige uke ankom de 150 første soldatene.
Hæren er tilbake på Porsangermoen. I forrige uke ankom de 150 første soldatene. Foto: Forsvaret

Forsvaret skal bygge opp en bataljon i Porsanger som skal bli Finnmarks landforsvar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter Sovjetunionens sammenbrudd på 90-tallet forsvant nesten Forsvaret fra Porsanger kommune i Finnmark. Nå har man begynt å sende nye soldater til leiren.

I forrige uke kom de første 150 soldatene. De er første ledd i det som skal bli en ny bataljon. Både Hæren og Heimevernet skal etter planen sortere inn under Finnmark landforsvar (FLF), og det skal opprettes en ny Kavaleribataljon og et nytt jegerkompani skal også få plass.

Porangermoen ligger litt sør for Lakselv og er knyttet til Halkavarre skyte- og øvingsfelt. Leiren skal nå pusses opp og fra 2021 skal antallet soldater skal økes.

1,5 milliarder kroner

Totalt skal det etter planen investeres 1,5 milliard kroner i blant annet bygningsmasse for å ta imot alle soldatene, skriver Forsvarets forum.

Kommunen var en av de mest forsvarsavhengige før nedbyggingen startet, og de lokale politikerne har arbeidet lenge med å få soldater tilbake i leiren. Fram til nå har det vært i underkant av 100 forsvarsansatte på Porsangmoen.

Med FLF og den nye bataljonen, vil totaltallet øke betydelig.

Hæren styrkes

De fleste av de nye soldatene er hentet fra Brigade Nord (2. bataljon på Skjold) og Kampeskadronen fra Rena. Den nye bataljonen på Porsangmoen blir oppsatt med CV90-stridskjøretøy som hovedmateriell.

– Dette vil føre til en betydelig styrking av Hæren i Finnmark over tid, sier oberst og sjef for Finnmark landforsvar, Jørn Erik Berntsen, i en pressemelding.