Geiranger isolert – beredskapsferje er bestilt inn

E6 ved Fokstugu over Dovrefjell var mandag morgen stengt på grunn av uvær. Også en rekke andre fjelloverganger er stengt eller har kolonnekjøring.
E6 ved Fokstugu over Dovrefjell var mandag morgen stengt på grunn av uvær. Også en rekke andre fjelloverganger er stengt eller har kolonnekjøring. Foto: Statens Vegvesen / NTB scanpix

Geiranger i Møre og Romsdal er isolert som følge av uværet på Sunnmøre, og det er blitt bestilt inn beredskapsferje i området.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begge veiene til bygda er stengt, og innbyggerne var uten strøm og telefon. Strømmen var imidlertid tilbake rundt klokken 11.

Politiet melder på Twitter at brann- og helsepersonell er plassert på omsorgssenteret i Geiranger dersom det er behov for hjelp. Ifølge politiet i Møre og Romsdal er det usikkert når veiene gjenåpnes.

Fylkesvei 63 mellom Indreeide og Geiranger blir ikke åpnet mandag, ifølge Statens vegvesen. Det er blitt bestilt beredskapsferje mellom Geiranger og Hellesylt. Tirsdag klokken 11 kommer det en ny vurdering av situasjonen.

Det dårlige været med kraftig vind og snøbyger har skapt flere utfordringer, ikke minst vanskelige kjøreforhold. En rekke fjelloverganger var helt stengt eller hadde innført kolonnekjøring.

Vegtrafikksentralen opplyser om at det er fare for kolonnekjøring på E16 over Filefjell. Det er også kolonnekjøring over E134 over Haukelifjell. Det samme er det på riksvei 52 over Hemsedalfjellet og strekningen kan bli stengt. Riksvei 15 over Strynefjellet og fylkesvei 53 mellom Årdal og Tyin er begge stengt.

Ruskevær

Midt-Norge fikk et skikkelig ruskevær med både torden, lyn, snø, regn og hagl mandag som følge av et polart lavtrykk.

Natt til mandag ble det registrert en ekstrem vindstyrke på kysten av Trøndelag. Målestasjonen på Ørlandet målte et vindkast på 54,6 meter per sekund, som tilsvarer 196,6 kilometer i timen. Det er det sterkeste vindkastet som er registrert på Ørlandet siden målingen begynte i 1982, skriver Adresseavisen.

I tillegg til kraftig vind har det vært 50 lynnedslag over Trøndelag det siste døgnet, ifølge Meteorologisk institutts kart over lynaktivitet. Lyn- og torden førte til et lysshow uten sidestykke, skriver avisa. Flere mistet strømmen i morgentimene.

Politiet i Trøndelag mottok flere henvendelser mandag morgen fra oppskakede personer som våknet på grunn av uværet.

Kraftig snøfall

I løpet av natten har snøen lavet ned over hele Vestlandet. Fjellområdet Åkerneset i Møre og Romsdal fikk 44 millimeter nysnø, hvilket tilsvarer cirka 44 centimeter med snø. Fjellet Mannen fikk 35 millimeter nysnø. Meteorologene sier at en millimeter tilsvarer en centimeter i terrenget.

Det dårlige været har skapt trøbbel for flere ferjesamband.

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsler. Det er stor skredfare i blant annet Trollheimen, Romsdal, Sunnmøre og Indre Fjordane. Meteorologisk institutt har også sendt ut gult farevarsel for vind opp mot kuling, samt meldt om svært utfordrende kjøreforhold.

Det er ventet at uværet vil fortsette utover mandagen, med kraftig vind særlig rundt kystpartiene. Vinden vil trolig minke fra storm til kuling langs kysten utover kvelden.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy