Over og ut for Nasjonalgalleriet

Publikum strømmer til Nasjonalgalleriet som stengte dørene for godt søndag 13. januar 2019. Den enestående kunstsamlingen flyttes til det nye Nasjonalmuseet som åpner i 2020. Bygningen skal fortsatt brukes til å vise fram kunst. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et over 130 år gammelt museum takker for seg. Nå skal 100.000 kunstverk flyttes fra den ærverdige Nasjonalgalleri-bygningen i Oslo til nybygget ved Aker Brygge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helt siden 1882 har staten vist fram kunst i bygningen, som nå skal tømmes.

– Totalt skal over 100.000 kunstverk flyttes. Det er litt av en jobb. Det er snakk om både skjøre papirverk, malerier, glass og svære skulpturer som veier flere tonn. Så det blir ingen normal flytting hvor man pakker klær og bøker ned i pappesker og kjører av gårde, sier kommunikasjonsdirektør Eirik Kydland ved Nasjonalmuseet til NTB.

Han påpeker at sikkerhetsnivået også blir høyt, siden mange av verkene er verdt hundrevis av millioner kroner. Mest kjent er kanskje Nasjonalgalleriets versjon av Edvard Munchs «Skrik», men museet huser også en rekke andre Munch-verk, malerier av kjente internasjonale kunstnere, samt norske nasjonalskatter som «Brudeferd i Hardanger» og «Vinternatt i Rondane».

Les også: Nasjonalgalleriet stenger i januar

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av 2019 starter arbeidet med å flytte maleriene inn i den nye bygningen ved Vestbanehallen i nærheten av Aker Brygge. Bygget, som åpner i 2020, får 13.000 kvadratmeter med utstillingsareal og 90 utstillingssaler.

Nasjonalgalleriet inngår i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, og kunstsamlingen får dermed følge av blant annet samtidskunst og kunstindustrimuseet.

Selv om en viktig epoke er over for Nasjonalgalleri-bygningen i Universitetsgata, skal den fortsatt brukes til å vise fram kunst.

– Regjeringen har bestemt at bygningen fortsatt skal være en del av Nasjonalmuseet, noe vi er veldig glade for. Vi går nå sammen med Sparebankstiftelsen DNB i et forprosjekt for å finne ut hvordan bruken blir, sier Kydland.

Siste åpningsdag på Nasjonalgalleriet var søndag 13. januar.

Les også: Flertall for bevaring av Nasjonalgalleriet