Meny

10 år siden politimann drepte eks-kjæresten og seg selv:

«Vi var lammet på politistasjonen i dagene som fulgte»

Se video.
Tidligere innsatsleder i Tromsø-politiet deler sitt verste minne, da en kollega drepte ekskjæresten og seg selv. – Jeg tror vi var lammet av sjokk, forteller Bjørn Danielsen.

Det var på sin egen Facebook-vegg den tidligere innsatslederen delte erfaringene fra den tragiske hendelsen i slutten av januar 2009.

«Tidligere i høst ble jeg utfordret av en kollega ved politihøgskolen om å dele en historie fra min operative tid i politiet. Pussig nok var partnerdrapet der kollega, innsatsleder Rolv-Are, skjøt og drepte sin ekskjæreste og så seg selv den første om poppet opp i hodet. I disse dager er det ti år siden», skrev Bjørn Danielsen.

– Vi ble tatt på senga på mange måter, og internt ble det sett på som skamfullt. Vi som politi skal redde liv, ikke ta liv, sier den tidligere politibetjenten til lokalavisa iTromsø som omtalte saken tidligere denne uken.

Den utløsende årsaken til at Danielsen delte sine tanker var et intervju med psykologen Randi Rosenqvist på NRK. Her snakket hun om det vanskelige temaet partnerdrap.

Tømme ryggsekken

Danielsen sier han har fått mange positive tilbakemeldinger på sitt innlegg.

– Jeg har fått utrolig mange tilbakemeldinger på mitt innlegg, også fra de berørte familiene, sier tidligere innsatsleder Bjørn Danielsen. Arkivfoto: Privat/ Facebook

– Jeg har fått utrolig mange tilbakemeldinger på mitt innlegg. Også fra de berørte familiene. De fleste setter pris på åpenheten og nyanseringen jeg forhåpentligvis klarte få frem, skriver Danielsen i en melding til ABC Nyheter.

Selv om det ikke finnes en sterk delingskultur i politiet, har mange av tilbekameldingene også kommet fra hans tidligere kolleger, forteller han til iTromsø.

– Det kan være vanskelig å fortelle om de inntrykkene og opplevelsene man har. Men politifolk er som folk flest, man tar med seg noen opplevelser i ryggsekken. Det er viktig å ha kultur for hvordan man får tømt sin egen ryggsekk, sier han til avisa.

I begynnelsen av sitt innlegg viser Danielsen omtanke til de berørte etterlatte:

«Samtidig sender jeg varme tanker til de pårørende på begge sidene i denne triste saken. Jeg tror vi i grunnen alle sammen ble offer i denne saken».

Les også: Nye GPS-forstyrrelser av fly i Nord-Norge

Gammel venn og kollega

Han hadde kjent gjerningsmannen i mer enn tyve år før hendelsen som skulle sette så dype spor. De to hadde også jobbet sammen som kollegaer i tyve år, og det var Rolv-Are Pettersen som hjalp ham gjennom en skilsmisse.

Faksimile av førstesiden til avisa Tromsø 23. januar 2009.

Drapet og selvdrapet skjedde natt til fredag på en parkeringsplass ved en barneskole, og kom naturlig nok som et sjokk på alle. Danielsen hadde vært samtalepartner etter at kjæresteforholdet mellom de to hadde tatt slutt.

Da nyheten kom på radio denne fredagsmorgen, hadde Danielsen hatt mareritt og forfulgt Rolv-Are Pettersen. I nyhetssendingen ble det opplyst at to personer var skutt og at politiet jaget en bevæpnet gjerningsmann.

«Jeg hoppet i bilen og dro til politistasjonen da jeg antok de trengte folk på jobb. Meldte meg på operasjonssentralen og oppdaget at jeg sto i pysjbukse… De trengte all hjelp så jeg bemannet en ledig plass på operasjonssentralen», skriver Danielsen.

Les også: – Flyktningkrisen er ikke over, den har blitt verre

En siste alvorsprat

Senere viste det seg at gjerningsmannen hadde skutt seg selv, men var fortsatt i live. Han hadde ventet på henne ved skolen hvor hun hadde praksisplass, og hvor det også lå en barnehage ved siden av.

«Han hadde tidligere i uken tatt seg inn i våpenrommet på politistasjonen og hentet en kollegas tjenestevåpen og ammunisjon. Vitner opplyste at de to hadde kranglet høylytt på parkeringsplassen før Rolv Are dro fram våpenet og skjøt Kristin. Deretter snudde han våpenet og skjøt seg selv i hodet».

Han ble holdt i kunstig koma i flere dager, men Danielsen klarte ikke å gå inn til sin kollega på sykehuset:

«Jeg husker jeg kjørte til sykehuset der han ble holdt i koma. Jeg satt i patruljebilen utenfor og klarte ikke gå inn. Sinne og sorgen ble for sterk».

Danielsen avslutter sin gripende fortelling med et minne fra gravstedet til sin tidligeere venn og kollega. Han dro dit i termodress en stjerneklar og kald kveld med fullmåne, og hadde med termos. Der hadde de hatt en siste alvorsprat.

«Det gjorde godt», er de siste ordene den tidligere innsatslederen deler.

Populært