Meny

Farevarselet for Nordland og Svalbard avsluttet

Se video.
Farevarselet er avsluttet i både Nordland og på Svalbard etter svært kraftige vindkast flere steder. Lørdag håper de evakuerte på Svalbard å flytte hjem igjen.

– Det er stor snøskredfare, og evakueringen blir opprettholdt. Det gjelder også forbudet mot ferdsel og opphold. Lørdag vurderer vi det hele på nytt, opplyser Sysselmannen på Svalbard.

Stormsenteret som har gitt svært kraftig vind i kastene øst på Nordenskiöld Land på Spitsbergen, beveget seg fredag sørover og slo seg sammen med stormsenteret utenfor Nord-Norge. Fredag ettermiddag hadde imidlertid vinden løyet, og farevarselet fra Meteorologisk institutt om svært kraftige vindkast både i Nordland og på Svalbard ble avsluttet.

På det meste ble det målt vindkast på 46,6 meter per sekund på Svalbard, og nesten hele Longyearbyen holdt stengt torsdag på grunn av det ufyselige uværet. Fredag ble imidlertid alle tjenestetilbud åpnet igjen.

Fram til vinden avtok fredag ettermiddag, var det full storm og målt svært kraftige vindkast flere steder i Nordland. Sterkest vindobservasjon ble gjort på Våtvikfjellet i Gildeskål med hele 58,2 meter per sekund. På Tverrfjellet var sterkeste vindkast oppe i 51,1 sekundmeter.

Uværet førte til at mange fergesamband måtte innstilles og flere veier ble stengt. Busser og biler ble regelrett blåst av veien flere steder.

Småbåthavna i Bodø ble besluttet stengt fra midnatt natt til fredag. Her måtte en mann hentes av redningsskøyta da han ble stående strandet på en flytebrygge etter at en gangbro falt ned torsdag kveld.

Sjekk hvordan været blir fremover der du er

Populært