Meny

Maduro innsatt som president i Venezuela

Venezuelas president Nicolás Maduro er innsatt for en ny seksårsperiode som landets president. Foto: Boris Vergara / AP
President Nicolás Maduro i Venezuela har tatt fatt på seks nye år med makten i et land der økonomien er ruinert og hans regime er mer isolert enn noen gang.

Den 56 år gamle presidenten sikret seg gjenvalg med over tre ganger så mange stemmer som sin nærmeste utfordrer da presidentvalget ble avholdt i mai i fjor. I en seremoni torsdag ble han formelt innsatt som president av landets høyesterett

– Jeg inntar med større ansvar og engasjement den nye presidentperioden 2019–2025. Vi skal vinne!, skrev Maduro i en melding på Twitter kort tid før innsettelsesseremonien startet.

Sikkerheten i hovedstaden Caracas var skjerpet i forbindelse med innsettelsen, og soldater var utplassert i gatene i den delen av byen der domstolen ligger.

Valgresultatet i mai ble fra flere hold fordømt, deriblant fra USA som kalte det ugyldig. I forbindelse med innsettelsen av Maduro, holder USA fast ved fordømmelsen og varsler at de vil opprettholde sitt press mot landet.

Les også: Peru nekter Venezuelas president innreise

Med unntak av Mexico, har den såkalte Lima-gruppen, som består av totalt 14 latinamerikanske land, oppfordret Maduro til å fratre fra sin andre periode som president og gi makten til parlamentet for et demokratisk valg.

Verken EU eller landene i Lima-gruppen har sendt representanter til innsettelsen. Men både Bolivias president Evo Morales og Cubas president Miguel Diaz-Cannel var blant gjestene som overvar innsettelsen. Det samme var Nicaraguas president Daniel Ortega og Tyrkias visepresident Fuat Oktay.

Maduro har kontroll over alle sentrale politiske institusjonene og får støtte fra militæret. Han har uttalt at han føler seg sterkere og mer legitim enn noen gang, men mange anklager han for at landes økonomi ligger i ruiner.

Les også: Venezuelansk høyesterettsdommer fordømmer Maduro

Populært