Ferge fryktet kollisjon med marinefartøy få dager før Helge Ingstad-ulykken

Fjord1 har rapportert om en nestenulykke mellom en ferge og en korvett fra Sjøforsvaret i Møre og Romsdal, seks dager før fregatten Helge Ingstad kolliderte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nestenkollisjonen, som fergeselskapet Fjord1 karakteriserer som en nestenulykke med fare for liv og store materielle skader, skal ha skjedd ved Smøla 2. november i fjor, skriver NRK.

Det var 25 personer om bord på fergen da den la fra kai i Sandvika rundt klokka 17.55 og satte kurs nordover i Edøyfjorden mot Edøy. Tre minutter senere så de et fartøy som kom fra sørvest og var på vei innover fjorden. Fartøyet var Sjøforsvarets kystkorvett KMN Steil, som deltok i NATO-øvelsen Trident Juncture.

Ifølge NRK hadde marinefartøyet ikke skrudd på AIS-senderen sin, men ble synlig på radaren til fergen kort tid etter. Klokken 18.01 konstaterte mannskapet på fergen at de var på kollisjonskurs.

Fjord1 skriver i rapporten at avstanden mellom fergen og marinefartøyet var på 30 meter, noe skipssjef Steffen Vambheim Vågenes på KNM Steil avviser. Vågenes, som ikke var på brua på det aktuelle tidspunktet, mener avstanden var 150 meter, og sier de følte de hadde kontroll på situasjonen.

Til NRK sier Sjøfartsdirektoratet at de har sendt rapporten videre til Statens havarikommisjon, som foreløpig ikke har inkludert rapporten i granskingen av ulykken med KNM Helge Ingstad. Fregatten kolliderte med tankskipet Sola TS i Hjeltefjorden i Hordaland, seks dager etter hendelsen ved Smøla.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden