Meny

13 pasienter smittet av listeriose – rakfisk nevnes som mulig årsak

Siden november har 13 pasienter fått påvist listeriose. De fleste av dem hadde spist rakfisk, men det er for tidlig å konkludere med at det er årsaken.

– Arbeidet tar tid og er komplisert, og det er ikke alltid mulig å finne smittekilden, men minst åtte av pasientene har opplyst om at de har spist rakfisk før de ble syke, sier Siv Jorunn Nordlund, seksjonssjef i Mattilsynet, seksjon mat, avdeling Mjøsområdet.

Foreløpig er det påvist bakterier med lik DNA-profil hos fem av pasientene.

Mattilsynet gjentar derfor rådet om at eldre med svekket helse, gravide og personer med nedsatt immunforsvar bør unngå matvarer som kan inneholde listeria.

De fleste av de syke bor i Hedmark, Oppland og Buskerud, og er eldre over 70 år med svekket allmenntilstand, ifølge Folkehelseinstituttet.

Det spesielle med Listeria er at den kan formere seg i kjøleskapstemperatur. Matvarer som har lang holdbarhet og som spises uten å bli varmet opp kan være smittekilder, skriver Mattilsynet på sine nettsider.

Noen eksempler på slike produkter er foruten rakefisk, gravet fisk, røkt fisk, kokt kjøttpålegg og myke modningsoster og muggoster.

Det hjelper ikke å fryse matvarene, men riktig varmebehandling av maten tar knekken på bakterien, opplyser Mattilsynet.

Populært