Sikkerhetseksperter advarte om at «Tiger-kidnapping» kunne komme til Norge

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, kona til Tom Hagen, en av Norges rikeste, har vært borte i ti uker. Onsdag var politiet på plass i boligen der hun sist ble sett. Etterforskere sperrer av eiendommen.
Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, kona til Tom Hagen, en av Norges rikeste, har vært borte i ti uker. Onsdag var politiet på plass i boligen der hun sist ble sett. Etterforskere sperrer av eiendommen. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Næringslivets sikkerhetsråd (NSR) har sett tegn til at kidnapping med krav om løsepenger er et fenomen som også kunne ramme norske næringslivstopper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68), kona til en av Norges rikeste menn, forsvant fra sitt hjem i Lørenskog den 31. oktober. Ingen har hørt fra henne siden, men politiet opplyste onsdag at de hadde vært i kontakt med angivelige gjerningspersoner. Disse hadde fremmet løsepengekrav.

Både politiet og andre krimeksperter har slått fast at saken er unik i norsk sammenheng. Internasjonalt har det imidlertid vært flere lignende kidnappinger.

Aktuelt: Familien ber om livstegn

– Kommer sent

Blant de mest profilerte er kidnappingen av Fabian Bengtsson, arvingen til det svenske milliardkonsernet Siba. 17. januar 2005 ble han i en alder av 32 år bortført idet han parkerte i garasjen på jobben i Göteborg. Etter 17 dager i fangenskap ble han sluppet fri.

Etter saker også i Frankrike, Belgia, England og Irland rykket NSR allerede i 2011 ut med en advarsel om at noe lignende kunne skje i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fenomenet har fått tilnavnet Tiger-kidnapping fordi framgangsmåten kan sammenlignes med måten rovdyret jakter på.

– Vi har sett et dette er et fenomen andre steder i verden. Heldigvis er det slik at den typen fysisk kriminalitet først kommer til Norge senere enn andre steder, men vi måtte tørre å tenke at det kunne skje også hos oss, sier NSR-sjef Jack Fischer Eriksen til NTB.

Les også:

Les også: Anne-Elisabeth har vært borte i ti uker – krav om løsepenger i kryptovaluta

– Lettere

NSR er en medlemsorganisasjon som har som formål å forebygge kriminalitet mot næringslivet. Flere av de ansatte har erfaring fra PST eller Kripos.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fischer Eriksen, som selv har bakgrunn fra PST og Utenriksdepartementet, sier det de siste årene har vært utviklingstrekk i samfunnet som har gjort det lettere å gjennomføre såkalt Tiger-kidnapping.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er lettere å kartlegge andre mennesker via sosiale medier i dag. I tillegg er det lettere å skjule transaksjoner via internett, sier han.

På bakgrunn av bortføringene i andre land besluttet NSR i 2017 å lage en veileder mot nettopp Tiger-kidnapping. Dette er gjort i samarbeid med politiet. Veilederen er ikke offentlig tilgjengelig, men deles ut etter behov.

Ingen løsepenger

I Bengtsson-saken har politiet og familien hans hele veien hevdet at det aldri ble betalt ut løsepenger. En 43 år gammel kroat ble til slutt dømt til 10 års fengsel for kidnappingen.

I likhet med politiet fraråder Fischer Eriksen å gi etter for pengekrav i både denne typen saker og andre former for utpressing.

– På generelt grunnlag oppfordrer vi til å ikke betale. Dette gjelder også for trusler på internett og såkalte løsepengevirus, sier NSR-direktøren.

Se video: Dette er saken