Meny

Politiet: – Har rådet familien til ikke å innfri kravet om løsepenger

SE VIDEO: Dette er saken.
Politiet tror profesjonelle står bak bortføringen av Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68).

Politiet mener at Anne-Elisabeth Falkevik Hagen ble bortført fra sitt hjem på Fjellhamar morgen 31. oktober i fjor. En av årsakene til at politiet mener at hun ble kidnappet i sitt eget hjem, er et brev som ble funnet i boligen.

I brevet skal det ha blitt fremsatt et krav om løsepenger i form av kryptovaluta. Ifølge VG er det krevd ni millioner euro - rundt 90 millioner kroner.

– Det er fremsatt krav om både løsepenger og alvorlige trusler. Politiet har hittil rådet familien til ikke å innfri kravet om løsepenger, sa Tommy Brøske i Felles enhet for etterretning og etterforskning under en pressekonferanse onsdag formiddag.

Ifølge VG ble Falkevik Hagen angrepet mens hun befant seg på badet.

Bakgrunn: Kvinne har vært borte i ti uker – krav om løsepenger i kryptovaluta

Kan være skjult i utlandet

68-årige Anne-Elisabeth Falkevik Hagen er gift med Tom Hagen, som står på 172. plass på Kapitals liste over Norges rikeste personer med en anslått formue på 1,7 milliarder kroner – i hovedsak tjent på eiendom og salg av strøm.

68-årige Anne-Elisabeth Falkevik Hagen er antatt bortført. Foto: Privat / NTB scanpix

Politiet har avhørt en rekke vitner i saken, men det er ingen mistenkte i saken. De vet ikke hvor den 68 år gamle kvinnen blir holdt skjult.

– Vi vet heller ikke om hun har blitt holdt skjult på et og samme sted. Slik vi ser det kan skjulestedet være så vel innenfor som utenfor Norges grenser, sa han.

– Profesjonelle står bak

Det har ikke vært livstegn fra 68-åringen siden hun ble bortført. Politiet har i ti ukene brukt store ressurser på å etterforske saken, som først i dag ble offentlig kjent.

Politiet har kun hatt begrenset dialog med den antatte kidnapperen, og de har ingen anelse om hvem det er.

– Gjerningspersonen har valgt en digital kommunikasjonsplattform som i svært liten grad muliggjør kommunikasjon. Det har ikke vært muntlig kontakt, sa Bøske.

– Det er ting ved saken som kan indikere at profesjonelle står bak, sa han videre.

(Saken fortsetter under bildet)

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, kona til en av Norges rikeste, har vært borte i ti uker, Onsdag var politiet på plass i boligen der hun sist ble sett. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Ville ikke kommentere frist

Politiet ville ikke kommentere om kidnapperne har satt en frist for utbetaling av løsepenger. Personer som har gått tur i området rundt boligen den aktuelle dagen bes om å kontakte politiet.

– Den aktuelle dagen var halloween-dagen, og folk kan kanskje huske den bedre på grunn av dette, sa Brøske.

Brøske forklarte at saken er svært krevende å etterforske for politiet.

– Den har elementer i seg og en kommunikasjonsform som ikke legger opp til spesielt god kommunikasjon. Den har digitale sider ved seg med hensyn til kravet, som er svært utfordrende. Dette er et praktisk eksempel på at kriminaliteten forandres. Vi står overfor andre utfordringer nå, enn bare for kort tid siden, sa han.

Nasjonalt varsel

Politiet på Romerike har varslet andre politidistrikter om risikoen for andre velstående familier etter bortføringen.

– Det er vurdert og det er sendt ut en varsling til de øvrige politidistriktene i Norge rundt det temaet, og det er også et tema fra tidligere, sa politiinspektør Brøske.

Han kan ikke utelukke at også andre familier kan bli utsatt for bortføring eller forsøk på bortføring, og sier politiet er kjent med at elementer i denne saken har trekk man har sett i lignende saker internasjonalt.

– Hvis man ser utover Norges grenser, så ser vi at det har vært flere tilfeller av lignende karakter, sier Brøske.

SE VIDEO: Politiet ber folk om tips, opplysninger og observasjoner:

Bistand fra Interpol

VG skriver at politiet har brukt biler med falske skilter når de har kjørt til huset for å sikre spor – av frykt for kontraspaning.

Etter det Romerikes Blad forstår, er svært få kriminalsaker etterforsket i like stort omfang i nyere tid i Norge. Etterforskningen ledes av Øst politidistrikt med bistand fra Oslo politidistrikt, Kripos, Interpol og Europol.

Krise- og gisselforhandlertjeneste (KGF), som ligger under Oslo politidistrikt og har nasjonalt ansvar, er også involvert, skriver Aftenposten.

Populært