OL-vinner Bjørg Eva Jensen åpner opp om familietragedie

Skøyteløper Bjørg Eva Jensen ønsker mer forskning på hvorfor selvmord skjer etter at sønnen valgte å ta sitt eget liv.
Skøyteløper Bjørg Eva Jensen ønsker mer forskning på hvorfor selvmord skjer etter at sønnen valgte å ta sitt eget liv. Foto: Mimsy Møller / Samfoto
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sønnen til Jensen valgte å ta livet sitt i fjor vår. Den tragiske hendelsen førte til et ønske om mer åpenhet rundt temaet for OL-vinneren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jensen fikk tvillingparet Marius og Christer i 1990, ti år etter hun ble Norges første kvinne med OL-gull på skøyter.

Ni måneder har nå gått siden Marius valgte å ende sitt eget liv.

– Jeg var på vei til trening. Samboeren min (Per Sandbakken) ringte meg. Men han klarte ikke å prate. Så sa han: Marius er død. Jeg kan ikke forklare hva jeg følte. Jeg får gåsehud når jeg snakker om det nå, forteller skøyteløperen til VG.

Fysisk aktivitet hjalp sorgen

Bjørg Eva Jensen

Født i Larvik i 1960.

Olympisk mester på 3000 meter i Lake Placid 1980 (fjerdeplass på 1500 m) og ble eneste norske gullmedaljevinner under vinterlekene.

Satte uoffisiell verdensrekord på 5000 meter i 1980 (Jensen på­­­står tida var på 7.50, mot store norske leksikons påstand om 8.05,0). Hun satte også uoffisiell verdensrekord på 10 000 meter i 1985 (16.49,82).

Vant gull i junior-VM og bronse i senior-VM allround på Hamar i 1980, der hun også vant 3000 meter.

Deltok i vinter-OL i Sarajevo i 1984, der hun var norsk flaggbærer.

Har i alt 16 senior-NM i perioden 1979-88: 8 i allround (1979-83, 1986-88), 4 i sprint, 2 på 3000 m, 1 på 5000 m og 1 i 3x400 m stafett. Har også 3 kongepokaler.

Har fått Aftenpostens gullmedalje, Egebergs Ærespris, Fearnleys olympiske ærespris, Porsgrunds Porselænsfabriks Ærespris, Sportsjournalistenes statuett, Tinnpletten og Kristinastatuetten.

Utdannet cand.mag. med idrettsutdannelse og spesialpedagogikk.

Klubber: IF Fram, Larvik; Sandefjord CK; Ullensaker CK.

Jensen forteller til Aftenposten at hun tok naturen til hjelp for å døyve sorgen, i tillegg til fysisk aktivitet.

– For meg har fysisk aktivitet vært veldig viktig, ikke bare det å sette seg ned å prate om det, men jeg har vært veldig mye ute i det sosiale, prata og funnet på ting. Man må komme seg videre på en måte, sier hun til Se og Hør.

OL-vinneren forteller til Aftenposten at hun tror det er avgjørende å gå inn i en sorg aktivt med noe du trives med - men understreker også viktigheten av å finne sin egen vei ut av sorgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også : Studie: Aggressiv gjeldsinnkreving øker risikoen for selvmord

Bjørg Eva Jensen i aksjon under vinter-OL i Lake Placid, USA, 1980. Hun fikk gull på 3000 meter - det eneste norske OL-gullet det året. Foto: NTB scanpix
Bjørg Eva Jensen i aksjon under vinter-OL i Lake Placid, USA, 1980. Hun fikk gull på 3000 meter - det eneste norske OL-gullet det året. Foto: NTB scanpix

Ønsker en samfunnsendring

Hjelp å få

Mange telefontjenester tilbyr råd, veiledning og noen å snakke med, enten du er pårørende til psykisk syke eller trenger hjelp selv:

- Din lokale legevakt
- Mental helses hjelpetelefon 116 123
- Kirkens SOS 22 40 00 40
- Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse (LPP) 22 49 19 22
- Landsforeningen We Shall Overcome (WSO) 22 41 35 90
- LEVE, Landsforeningen for overlevende etter selvmord 22 36 17 00

Etter sønnens bortgang har skøyteløperen engasjert seg i Landsforeningen for forebygging av selvskading og selvmord. Hun etterspør mer forskning om hvorfor selvmord skjer, og åpner opp om tragedien nå for å skape mer åpenhet rundt det tabubelagte temaet, ifølge Aftenposten.

– Det er viktig med refleksjoner i samfunnet om dette. Jeg ønsker åpenhet og et varmere samfunn med mer respekt. At vi skal være vennlig mot hverandre, at vi tar litt mer vare på hverandre. At vi kan være litt mer nære overfor hverandre. Jeg ønsker toleranse, sier Jensen til VG.

Les også : Forskere leter etter årsakene til psykisk sykdom