Meny

Lege om drapstiltalt på Landås: – Viser ingen anger

Drapet skjedde i en leilighet på Landås i Bergen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Den 44 år gamle mannen som er tiltalt for å ha drept moren sin med øks på Landås i Bergen, viser ingen tegn til anger, ifølge legen hans.

Overlegen som behandler den drapstiltalte mannen ved Sandviken psykiatriske sykehus, vitnet i retten tirsdag, skriver Bergens Tidende.

– Han har vært uendret siden han kom til oss. Han viser ikke noe tegn til anger. Han har ikke noen følelser knyttet til det, sa legen i Bergen tingrett.

44-åringen står tiltalt etter at hans 70 år gamle mor ble funnet drept i en leilighet på Landås 10. februar i fjor. Rettsmedisinerne fant elleve øksehogg i kvinnens rygg. Det var tiltalte selv som varslet om drapet, som politiet mener skjedde fire dager før han varslet dem.

Ufarlig nå

Mannen har erkjent de faktiske forhold, men er vurdert til å være strafferettslig utilregnelig.

Legen betegner tiltalte som emosjonelt avflatet, gledesløs og uten evne til å vise følelser. Samtidig oppfatter han den drapstiltalte som ufarlig nå.

– Han er kanskje den friskeste pasienten vi har – uten aktive psykotiske symptomer og tilsynelatende uten tap av tankekontroll, forklarte overlegen. På sikt, mente behandleren, kan mannen skrives ut og bo i en form for omsorgsbolig eller bofellesskap med helsepersonell til stede.

Tiltalte selv har forklart at han aldri var en voldelig person, men at «tankene tok kontroll» på drapsdagen.

Tvunget psykisk helsevesen

Fordi 44-åringen er utilregnelig, kan han ikke straffes. I stedet vil statsadvokaten legge ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern. Det er også mannens eget ønske.

Det er satt av tre dager til rettssaken, som startet mandag.

(©NTB)

Populært