Langtidsvarsel: – Kan ikke utelukke Sibir-kulde

Video: Vinteren skaper for tiden store problemer i Sentral-Europa. Også i Norge herjer snøværet. Nå melder ekstremkulda sin ankomst.

Det kommer kaldere vær i hele landet fra helgen av, ifølge StormGeo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag er det meldt om fare for ekstremt kraftige vindkast på Svalbard og storm i kastene i Nordland. Etter at stormsenteret har passert, vil kulda merkes i hele landet.

– Det blir generelt kaldere i hele landet fra helgen av. Etter at stormsenteret har passert inn over Skandinavia og svekkes på fredag, settes det opp nordvest-nordlige vinder over hele landet. Dette gir bygevær fra nordlige deler av Vestlandet til Finnmark og synkende temperaturer, sier vakthavende meteorolog i StormGeo, Beathe Tveita til TV 2.

Fint, men kaldt

Det vil bli mye fint vær i neste uke, særlig på Sør- og Østlandet, noe som betyr synkende temperatur, særlig om natten. Sørover på Østlandet kan temperaturen krype under ti minus, ifølge Tveita.

Også kyststrøk vil få minusgrader til uka. Og i Troms og Finnmark kan temperaturen synke ned til mellom minus fem og minus ti grader fra mandag og tirsdag neste uke.

Kaldest vil det bli i indre strøk av Nord-Norge og Midt-Norge, samt fjellet i Sør-Norge og på det indre Østlandet, med 15 til 20 minusgrader.

Sjekk været der du er

– Vi kan ikke utelukke Sibir-kulde

Også litt mer langsiktig ser det ut til å bli mye kaldt vær. Vær-modellene tyder på en kald utvikling fra rundt 20. januar som kan vare til et godt stykke ut i februar, forklarer energimeteorolog Frode Håvik Korneliussen i StormGeo til kanalen.

– Vi kan ikke utelukke Sibir-kulde, men det avhenger av hvor langt sør lavtrykkene går og hvordan vindretningen blir. Det kan hende at vi får noen dager med beinkalde temperaturer, sier Korneliussen til TV2.

Han ser imidlertid ikke mye snø i langtidsperioden.

Les også: Prognose: En kaldere vinter enn normalt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden