Tromsdals forsvarer forbannet over bevislekkasje

Statsadvokat Stein Vale og forsvarer Mette Yvonne Larsen i samtale i forbindelse med rettssaken mot Christer Tromsdal i Asker og Bærum tingrett. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Statsadvokat Stein Vale og forsvarer Mette Yvonne Larsen i samtale i forbindelse med rettssaken mot Christer Tromsdal i Asker og Bærum tingrett. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Trusseltiltalte Christer Tromsdals forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, politianmelder at påtalemyndighetens viktigste bevis i saken er lekket til mediene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagen før straffesaken mot 50 år gamle Tromsdal skulle starte i Asker og Bærum tingrett publiserte VG ett av to viktige lydopptak som har tilknytning til saken. Da retten ble satt tirsdag, uttrykte Mette Yvonne Larsen stor frustrasjon over at det som er omtalt som påtalemyndighetens viktigste bevis i saken, ble lekket til mediene allerede før rettsprosessen startet.

– Jeg er lei av som forsvarer å måtte forholde meg til at bevisene legges fram i mediene. Jeg vil politianmelde at sentrale lydopptak befinner seg i mediene før hovedforhandling, og jeg vil anmelde konkrete enkeltpersoner, sa Larsen da retten ble satt.

Feil adresse

Tromsdal er sammen med en 33 år gammel mann, tidligere gjengmedlem, tiltalt for å ha gitt i oppdrag til to ukjente torpedoer å true en fagkyndig meddommer. Dette skal ha skjedd mens Tromsdal sto tiltalt i en rettssak i 2012.

Torpedoene skal imidlertid ha bommet på adressen og slo til mot nabohuset der et uforstående par ble truet med slegge inne på sitt eget soverom.

Saken ble først henlagt i 2014, men etter at to sentrale lydopptak ble funnet, kunne påtalemyndigheten gjenoppta etterforskningen og reise sak mot Tromsdal og 33-åringen.

Påsto hevnmotiv

Senere under sitt innledningsforedrag sa Mette Yvonne Larsen at lydopptaket må bli kjent ugyldig som bevis av retten og at det hefter betydelig tvil til hvordan det ble til.

Hun viste til den opprinnelige bedragerisaken, der Tromsdal sommeren 2012 satt sammen med to andre i retten. Forsvareren trakk fram at Tromsdal i denne saken til slutt i 2014 hadde tilstått en rekke forhold og dratt de to andre med seg i fallet da dommen falt året etter.

– Da reagerer de, og da etableres det et hevnmotiv for dem, sa Larsen og viste til at det var forsvareren til en av de andre tiltalte som overleverte lydopptaket til politiet.

Aktor uenig

Aktor i saken, statsadvokat Stein Vale, tok i sitt innledningsforedrag til motmæle mot forsvarerens utblåsning om at lydopptaket var blitt offentliggjort.

– Jeg ser forsvarer ser hardt på denne siden og bebreider meg, men det er flere som har hatt hånd om dette opptaket, sa Vale og viste til at ett av opptakene kom til påtalemyndigheten først etter at flere andre også hadde vært borti det.

Både Tromsdal og 33-åringen nekter straffskyld i saken, til tross for de nye bevisene.

Saken er berammet til å gå for retten helt til 15. februar. Onsdag vil Tromsdal starte sin forklaring før han avløses av den medtiltalte. Første i midten av neste uke vil de fornærmede vitne. Siden følger en lang rekke andre vitner, deriblant flere politiadvokater.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden