Meny

Navnene på de antatt omkomne i skredet offentliggjort

F. v. finske André Stenfors (32), Niklas Nyman (36) og Mikael Sten (29) er tre av de fire som er antatt omkommet i snøskredet i Tamokdalen forrige uke. Svenske Disa Bäckström (29) er også savnet. Foto: Scanpix
De fire som er antatt omkommet i snøskredet i Tamokdalen, er finske Mikael Sten (29), Niklas Nyman (36), André Stenfors (32) og svenske Disa Bäckström (29).

De fire er fortsatt ikke funnet, og aksjonen ved rasstedet på Blåbærfjellet er mandag utsatt på grunn av værforholdene.

Troms politidistrikt offentliggjorde navnene mandag ettermiddag.

– I forbindelse med offentliggjøringen av navnene ønsker de pårørende at mediene ikke publiserer andre bilder av de savnende, samt viser respekt for de pårørende og deres sorg, heter det i en uttalelse som er videreformidlet av politiet.

– De pårørende vil takke redningsmannskapene, helsepersonell, politiet og det lokale kriseteamet for den fantastiske innsatsen de har gjort og fortsatte gjør. De pårørende vil også rette en varm takk til Balsfjord kommune for den fine mottakelsen, står det videre.

Les også: Dårlig vær i sikte – politiet innstilt på å utsette leteaksjon i Tamokdalen

Ingen leting

Mandag morgen var det et møte der både politiet og eksterne aktører deltok. Konklusjonen var at det heller ikke mandag ble noe leting.

– I dagene som kommer, vil Troms politidistrikt i samarbeid med frivillige mannskaper og andre offentlige og private etater gjøre det som er mulig for å lokalisere og trygt hente ut de omkomne. Vi er imidlertid avhengige av at vær- og skredforhold er slik at dette kan gjøres på en sikker måte for de mannskapene, skriver politiet.

Søndag formiddag gjorde politiet et nytt forsøk på å gjenoppta søket etter de fire skituristene som trolig omkom i et snøskred fra Blåbærfjellet onsdag i forrige uke. Et helikopter fra Forsvaret lettet og fløy like over skredområdet, men kunne ikke sette mannskapet på bakken fordi været ble for dårlig.

Les også:

Helikopter har funnet signaler fra skredsøkere i raset i Troms

Kan bli bedre onsdag

– I dagene som kommer, vil Troms politidistrikt i samarbeid med frivillige mannskaper og andre offentlige og private etater gjøre det som er mulig for å lokalisere og trygt hente ut de omkomne. Foto: NTB scanpix

Statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl har uttalt til NTB at det først onsdag ser ut til å bli ordentlig gunstige leteforhold.

– Utover tirsdagen vil det bli bedre, men noe vind og byger vil fortsatt kunne by på problemer, sa han i helgen. Allerede torsdag ventes et nytt lavtrykk med økende vind og nedbør.

Politiet har tidligere bekreftet at alle de fire i det savnede turfølget hadde med seg skredsøkere, og fredag opplyste politiet at det var registrert signaler fra to av dem. Disse har imidlertid begrenset batteritid.

Dersom værforholdene tillater det, vil politiet gjøre nye forsøk på å finne de omkomne i Tamokdalen onsdag.

Politiet vil da mer presis posisjonere de to som allerede er lokalisert, og søke videre etter de to andre omkomne.

Les også: For farlig å sette inn letemannskaper etter skiturister i Troms

Antatt omkommet

Hjelpemannskaper i Tamokdalen i Troms. Foto: NTB scanpix

Det gikk skispor inn i skredet, men ikke ut, og politiet har derfor hele tiden antatt at de fire ble tatt av snømassene.

Klinikkoverlege Mads Gilbert ved Universitetssykehuset Nord-Norge opplyste fredag at det ikke finnes rasjonelle grunner til å anta at noen av de fire har overlevd.

– Sjansen for å overleve i snøskred vet vi mye om. Det finnes ikke holdepunkter for at noen har overlevd i to døgn i denne typen snøras, sa han.

Dermed ble statusen for aksjonen i Tamokdalen endret fra en redningsaksjon til et søk etter antatt omkomne.

Populært