Meny

Snøspiservind feide gradestokken godt opp i rødt

Varm chinookvind feide søndag inn over områdene øst for Lyngsalpene, og det førte til kraftig snøsmelting og bare veier. Bildet er fra Skibotn og E8. Foto: Statens Vegvesen / NTB scanpix

En spesiell form for varm vind, på indiansk chinookvind, har dratt temperaturene øst for Lyngsalpene i Troms opp til et tosifret antall varmegrader.

Meteorologene på Yr fortalte søndag om at Manndalen i Troms kunne registrere hele 10,1 grader.

– Chinookvind er kjent for å gi ekstreme temperatursvingninger og snøsmelting i Canada. Søndag har dette fenomenet rammet områdene øst for Lyngsalpene, skriver meteorologene på Twitter.

Ifølge nettleksikoner Wikipedia stammer navnet chinook fra det indianske språket brukt av stammer nordvest i Canada og betyr visstnok snø- eller isspiser. Det beskrives som det tilsvarende mer kjente fønvind.

Værobservasjonene for hele landet søndag viste imidlertid at det ikke bare var i Troms og Vest-Finnmark det var langt mellom kuldegradene. Fra Mandal i sør til Honningsvåg i nord var varmegradene dominerende.

Aktuelt: Skredfaren på Svalbard følges nøye

Foruten Hemsedal som balanserte på 0 grader og Hovden i Vest-Agder som meldte om 2 minusgrader, måtte man se til Svalbard og for å finne et utvalg minusgrader. Svalbard lufthavn registrerte 5 minusgrader søndag klokken 13. Til sammenligning var det 4 plussgrader på samme tidspunkt i Kautokeino, midt inne på Finnmarksvidda.

Sjekk været der du er!

Bare i indre strøk, av Hedmark, Akershus, Buskerud og Østfold var det kuldegrader. Men mens Tynset i 2010 kunne notere 42 minusgrader den 8. januar, var temperaturen 6. januar 2019 skarve 1,5 minus.

Første helgen i 2019 var det vårlige temperaturer i Oslo. Bare i indre strøk, av Hedmark, Akershus, Buskerud og Østfold var det kuldegrader. Christian Frederiks plass like ved Operaen i Oslo. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært