Changemaker misliker India-iver hos norsk våpenindustri

<p>Så langt er det ikke eksportert våpen og ammunisjon fra Norge til India etter at Norge åpnet for slikt salg i 2012. Men interessen for å levere også slikt materiell til landet er stor, ifølge bransjeorganisasjonen FSI. Bildet er tatt under øvelse til en militærparade i India som skal holdes på nasjonaldagen. Foto: AP / Manish Swarup / NTB scanpix</p><p></p>
Så langt er det ikke eksportert våpen og ammunisjon fra Norge til India etter at Norge åpnet for slikt salg i 2012. Men interessen for å levere også slikt materiell til landet er stor, ifølge bransjeorganisasjonen FSI. Bildet er tatt under øvelse til en militærparade i India som skal holdes på nasjonaldagen. Foto: AP / Manish Swarup / NTB scanpix Foto: Manish Swarup / AP

India er storimportør av våpen og militærmateriell og et attraktivt land for norsk forsvarsindustri. Men organisasjonen Changemaker er kritisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Giganter som Kongsberg-gruppen og Nammo sender delegasjoner til India sammen med statsminister Erna Solberg (H), som er på offisielt besøk i landet de neste dagene. De burde tenke seg godt om, mener leder Embla Regine Mathisen i Changemaker.

– India er formelt et demokrati, men det er problemer knyttet til sensur av pressen og sikkerheten til muslimer og andre minoriteter. I tillegg er India stadig i blodig konflikt med Pakistan om Kashmir-området i nord, og FN har anklagd dem for brudd på menneskerettighetene. Det er da helt klart kritikkverdig å selge krigsmateriell til dem, sier hun til NTB.

Under Solbergs offisielle besøk til landet holdes det et eget næringslivsseminar om forsvars- og romfartsteknologi.

Storimportør

India var verdens største importør av større, konvensjonelle våpen i perioden 2013-2017, ifølge det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI. Totalt sto landet for 12 prosent av den globale våpenimporten i denne perioden. Og inderne kjøper fra alle verdenshjørner. Både Russland, Israel og USA er viktige handelspartnerne. Norsk forsvarsindustri er også på plass.

– India er jo et land som er i betydelig økonomisk vekst og som satser på forsvar. Det gjør India til et attraktivt marked, sier administrerende direktør Torbjørn Svensgård i Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening (FSI) til NTB.

I 2017 ble det eksportert militært materiell for 2,5 milliarder kroner fra Norge til India, ifølge stortingsmeldingen Eksport av forsvarsmateriell. Det er en økning på 70 prosent fra året før. Men Svensgård påpeker at handelen med militært materiell er prosjektbasert og dermed kan summene variere fra år til år.

Om kritikken fra Changemaker sier Svendsgård følgende:

– Hva Changemaker mener om dette, har jeg ingen kommentar til. Vi forholder oss til norske myndigheter, sier han og viser til at bransjen er underlagt streng eksportkontroll.

Overvåkingssystemer og komponenter

Norsk forsvarsindustri må søke lisens fra Utenriksdepartementet for å selge våpen og ammunisjon (A-materiell), men også annen teknologi og materiell som kan brukes til militære formål, ut av landet.

Overvåkingssystemer, både luftbårne og maritime, så vel som komponenter og delsystemer er blant varene som norsk forsvarsindustri leverer til India, opplyser Svendsgård.

I 2012 åpnet den rødgrønne regjeringen for å eksportere A-materiell til India, men ifølge stortingsmeldingen er det fram til 2017 ikke solgt slike varer til landet. Tall for 2018 er ennå ikke klare, får NTB opplyst av UD.

Svendsgård mener årsaken er at kjøp og salg av slike varer tar lang tid.

– Normalt er det en innsalgstid på 5–6 år. Det jobbes med markedsmuligheter i India som er av betydelig omfang, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden