Dette var toppsakene i 2018

2018 ble nok et turbulent år for USAs president Donald Trump, her flankert av fungerende innenriksminister David Bernhardt (venstre) og fungerende forsvarsminister Patrick Shanahan (høyre). Sanksjoner mot Kina, tilbaketrekking fra Syria og en rekke ministeravganger var blant sakene som bidro til at Trump ble toppsak i norske medier. Foto: AP / NTB scanpix.
2018 ble nok et turbulent år for USAs president Donald Trump, her flankert av fungerende innenriksminister David Bernhardt (venstre) og fungerende forsvarsminister Patrick Shanahan (høyre). Sanksjoner mot Kina, tilbaketrekking fra Syria og en rekke ministeravganger var blant sakene som bidro til at Trump ble toppsak i norske medier. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: Evan Vucci / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump var for andre året på rad det mest omtalte fenomenet i norske medier i 2018, men leserne mener vinter-OL i Pyeonchang ble best dekket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump ble omtalt hele 53.120 ganger i norske medier i året som gikk. Det er over 21.000 flere ganger enn vinter-OL i Pyeongchang, og over tre ganger så ofte som fotball-VM, viser ferske tall fra Retriever, som eies av NTB og det svenske nyhetsbyrået TT.

Likevel er det dekningen av fjorårets sportsbegivenheter nordmenn flest var mest fornøyd med, viser undersøkelsen AgendaTracker.

– 76 prosent opplever vinter-OL som godt eller svært godt dekket. Det er også den saken som gjorde flest glade i 2018, sier rådgiver i PR-operatørene Marie Langebeck.

Vinter-OL i Pyeonchang var saken som gjorde oss mest glade i 2018. Johannes Høsflot Klæbos sprintgull var blant 39 medaljer i det som ble tidenes beste vinter-OL for Norge. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Vinter-OL i Pyeonchang var saken som gjorde oss mest glade i 2018. Johannes Høsflot Klæbos sprintgull var blant 39 medaljer i det som ble tidenes beste vinter-OL for Norge. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sistnevnte er kanskje ikke spesielt overraskende. Vinter-OL ble en medaljefest sett med norske øyne, og med 39 medaljer ble Norge det mestvinnende landet i vinter-OL noensinne.

Trump gjorde på sin side over 80 prosent av oss triste eller opprørte, mens kun 5 prosent ble litt eller veldig glade av saker om verdens mektigste mann.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rekordvarme bekymret

Rekordvarmen og skogbrannfaren i fjor sommer var den sjuende mest omtalte saken i 2018, men ble likevel den saken som gjorde nest størst inntrykk på norske lesere.

I all hovedsak var bekymring og opprørthet de følelsene nordmenn flest kjente på da de leste disse sakene.

– Både Norge og store deler av Europa opplevde en ekstremt varm og tørr sommer. Temperaturer på over 40 grader i Sør-Europa førte til flere dødsfall, tørke, skogbranner og ødelagte avlinger for bøndene. Selv om sommervarmen kanskje var kjærkommen for mange her i Norge, viser tallene at de unormale temperaturene først og fremst bekymrer oss, sier analysesjef i Retriever, Guro Lindebjerg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De mest omtalte nyhetene i 2018

* Donald Trump (53.120 oppslag)

* Vinter-OL i Pyeongchang (31.809 oppslag)

* #Metoo inkl. Giske-saken, Tonning-Riise-saken, Skei Grande-saken (25.751 oppslag)

* Bråk i KrF (24.004 oppslag)

* Sylvi Listhaug (19.969 oppslag)

* Krigen i Syria (19.587 oppslag)

* Rekordvarme og skogbrannfare (18.775 oppslag)

* Fotball-VM (16.619 oppslag)

* Flyktningstrømmen (13.285 oppslag)

* Brexit-forhandlinger (11.376 oppslag)

(Kilde: AgendaTracker-undersøkelsen fra Retriever, PR-operatørene og YouGov)

Syria opprører mest

Selv om den etter snart åtte år nærmer seg slutten, var den blodige borgerkrigen i Syria den saken som gjorde norske lesere mest opprørt.

Hele 97 prosent av de spurte sier de ble triste av å lese om konflikten, som ifølge anslag fra ulike observatørgrupper har kostet mellom 360.000 og 560.000 mennesker livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Borgerkrigen som utviklet seg i 2011, er en pågående tragedie, og det er mye som tyder på at den komplekse konflikten fortsetter å engasjere. I tillegg har krigen i Syria utviklet seg til å bli et politisk maktspill mellom de internasjonale stormaktene, noe som gir konflikten en ny dimensjon, sier Lindebjerg.

Metoo og KrF

Også konflikter i norsk politikk har fått mye spalteplass i 2018. Metoo-kampanjen, som blant annet fikk konsekvenser for norske politikere som Trond Giske, Kristian Tonning-Riise og Trine Skei Grande, ble omtalt 25.751 ganger.

Veivalget og bråket i KrF fikk nesten like mye omtale, men det engasjerte ikke like mye som metoo-sakene, ifølge undersøkelsen.

–84 prosent ble triste eller opprørte av #Metoo-avsløringene som traff norsk politikk for litt over et år siden. Selv om også KrF har vært ute i hardt vær med blant annet homobråk og et politisk veivalg, er det langt flere som er likegyldige til konflikten i det splittede sentrumspartiet. Hele 38 prosent svarer at de reagerer nøytralt på KrF-sakene, sier Langebeck.

AgendaTracker kartlegger hvilke mediesaker nordmenn har fått med seg og hvordan de reagerer på dem. Undersøkelsen er et samarbeid mellom kommunikasjonsbyrået PR-operatørene, medieanalysebyrået Retriever og meningsmålingsinstituttet YouGov.