Splid blant KrF-fylkesledere om abortsakens viktighet

<p>Fra KrFs ekstraordinære landsmøte på Gardermoen i november i fjor F.v.: nestlederne Kjell Ingolf Ropstad (tv), Olaug Bollestad og partileder Knut Arild Hareide (th) Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix</p>
Fra KrFs ekstraordinære landsmøte på Gardermoen i november i fjor F.v.: nestlederne Kjell Ingolf Ropstad (tv), Olaug Bollestad og partileder Knut Arild Hareide (th) Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen / NPK

Abort ble et sentralt punkt for KrF i forkant av regjeringsforhandlingene, men flere fylkesledere mener partiet har lagt for stor vekt på saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VG har snakket med 15 av partiets 16 fylkesledere. Samtlige framholder at abortsaken er viktig, men de er uenige om hvorvidt den bør fronte KrFs tilnærming til regjeringspartiene.

Fylkesleder Erik Næs i Telemark sier KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad har valgt en vanskelig forhandlingsstrategi.

– Et parti skal ikke tvinge gjennom noe som ikke har flertall i befolkningen. Skal man endre abortloven, må det ha støtte i folket, sier Næs.

– Gode tiltak er viktigere enn gode formuleringer. Hva gjør at så mange velger abort i dag, spør fylkesleder Jan Normann Tviberg i Trøndelag.

Abortdebatten blusset opp da Solberg i oktober sa at hun var villig til å diskutere endringer i abortloven dersom KrF valgte å gå inn regjeringen. Samme måned omtalte Ropstad saken som en av partiets viktigste.

Det ene kravet fra KrF dreier om å fjerne paragraf 2c, som tillater senabort dersom fosteret er alvorlig sykt. Det andre kravet, som har fått mindre oppmerksomhet i debatten, er forbud mot selvbestemt tvillingabort på ett av to friske fostre.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden