Meny

Mor reagerer sterkt på henleggelse etter kanoulykke

Moren til en folkehøgskoleelev som omkom i en kanoulykke i regi av skolen, reagerer sterkt på at statsadvokaten har henlagt straffesaken mot en lærer og skolen.

Nina Fossheim mener det foreligger tilstrekkelige bevis til at det kan tas ut tiltale og har gjennom sin advokat påklaget henleggelsen til Riksadvokaten, skriver VG.

Hun hevder at folkehøgskoleelever mangler vern og sikkerhet og at Folkehøgskolelovens krav om «fullt forsvarlig læringsmiljø …» ikke er noe verdt.

Saken ble først henlagt av politiet i september 2017, men gjenåpnet av statsadvokaten sist sommer. Før jul henla også statsadvokaten saken på grunn av bevisets stilling.

Ulykken skjedde i april 2016 da 20 år gamle Jonas Skarsvåg Fossheim padlet i kano på Bøelva sammen med medelever. Kanoen han og en medelev satt i, forsvant ned i et stryk i elva og kantret.

Medeleven kom seg i land ved egen hjelp. 20-åringen ble hentet i land, og det ble satt i gang hjerte- og lungeredning. Han ble erklært død på Rikshospitalet senere samme dag.

– Det er dypt beklagelig og jeg forstår at moren ikke kan bli ferdig med dette, men det er ikke rimelig kritikk å komme med, sier Folkehøgskolerådets leder Øyvind Brandt.

– Folkehøgskolene har alltid vært opptatt av risikovurdering, både før og under turer. Det er planer og manualer for risikovurdering og elevenes sikkerhet står i høysetet, fortsetter han.

Populært