Stort antall advokater på vitnelisten under Tromsdal-sak

Christer Tromsdal fotografert i Oslo tingrett i 2007 da han vitnet i en straffesak.
Christer Tromsdal fotografert i Oslo tingrett i 2007 da han vitnet i en straffesak. Foto: Morten Holm / NTB scanpix

En rekke advokater må vitne når Asker og Bærum tingrett skal avgjøre saken hvor Christer Tromsdal er tiltalt for ha bestilt et angrep på en meddommer i 2012.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken har gått fram og tilbake i rettsvesenet før hovedforhandlingen, men seks og et halvt år etter at den påtalte handlingen fant sted i juni 2012, må Tromsdal og et tidligere gjengmedlem i 30-årene møte i retten.

Påtalemyndigheten mener den mye omtalte finansmannen ved hjelp sin kontakt, hyret ukjente torpedoer til å slå seg inn hos en person som skulle være meddommer i en rettssak mot ham.

Hele 40 vitner er innkalt til den ni dager lange rettssaken som starter tirsdag. Blant annet er aktor i selve saken, statsadvokat Stein Vale, en av elleve statsadvokater og advokater som er stevnet, melder Budstikka. Også den bedrageridømte eks-journalisten Geir Selvik Malthe-Sørenssen er innkalt.

Bakgrunn: Tromsdal tiltalt for å ha hyret torpedoer for å skade meddommer

Feil hus

De innleide torpedoene skal ha bommet på huset til meddommeren Tromsdal angivelig ville true. I stedet slo de seg inn hos naboen med en slegge.

I dette huset lå et ektepar og sov. Etter å ha slått seg videre inn på parets soverom, forsøkte de maskerte mennene så å slå mannen de trodde skulle være dommer mot Tromsdal.

– Gjerningspersonene lyktes ikke med å skade mannen, som de uriktig trodde var meddommeren, fordi de feilaktig rettet et slag med slegga mot en gardin som de trodde han hadde gjemt seg bak, og fordi de løp ut av huset da de ble truet, fremgår det av tiltalen.

Huseieren hadde bevæpnet seg med et håndvåpen han hadde i nattbordsskuffen og truet torpedoene som stakk av.

Vondt å rippe opp i

Selv om det er gått mer enn seks år er både ekteparet som feilaktig ble truet, og naboen som skulle vært meddommer, fremdeles preget.

– Det er vondt for dem å rippe opp i dette. Samtidig er de glade for at politiet har tatt dette anslaget mot rettsstaten Norge på stort alvor. De ønsker at retten gjennom bevisførselen kommer til bunns i saken, sier bistandsadvokat Vibeke Hein Bæra til avisa.

Tromsdal selv har avvist at han bestilte noe angrep. Mens flere av han tidligere forsvarere står på vitnelisten, er det advokat Mette Yvonne Larsen som skal representere ham under straffesaken.

Christer Tromsdal ble i 2015 dømt til seks års fengsel for grove bedragerier mot banker og privatpersoner. I den rettskraftige dommen konkluderte Oslo tingrett med at han lurte finansinstitusjoner og eiendomsinvestorer til å utbetale store pengebeløp ved å bruke uriktige regnskaper og annen forfalsket dokumentasjon.

Personvernpolicy